Moldova informează mai multe țări UE că Rusia intenționează să perturbe votul diasporei pentru turul II al alegerilor prezindențiale

Publicat: 03 11. 2024, 11:01
ALegeri in Moldova, sursa foto: Profimedia

Republica Moldova a informat mai multe țări UE că Rusia o să încerce să perturbe votul moldovenilor la secțiile de votare din străinătate, în alegerile prezidențiale de duminică, a informat Reuters.

Preledinta pro-occidentală, Maia Sandu, și fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, care este susţinut de Partidul Socialiştilor, tradiţional pro-rus, sunt într-o cursă tensionată în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Sursa moldoveană, care a cerut să nu fie identificată, a declarat pentru Reuters că secțiile de votare din Italia, Franța, Germania, Spania, Canada, România, SUA și Marea Britanie ar putea fi vizate de Moscova pentru a provoca perturbări, chiar și prin false alerte cu bombe.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă ieri prin email, iar Moscova neagă interferența în afacerile Moldovei.

„Scopul este de a întrerupe procesul de votare în timpul evacuării (ca urmare a ameninţării cu bombă) şi al verificărilor pe care le va face poliţia. Vă rugăm frumos să aplicaţi procedurile şi protocoalele care nu întrerup procesul de votare”, se arată într-un mesaj al Chişinăului către un oficial european, potrivit unei capturi de ecran văzute de Reuters.

Una dintre țările avertizate de guvernul moldovean este Germania, conform Welt am Sonntag, citat de Politico. Publicația germane susține că serviciul secret al Moldovei a avertizat guvernul cu privier la „activități perturbatoare ale Rusiei”, care ar putea include „amenințări false cu bombă, ce vizează secțiile de vot”.

Agențiile de aplicare a legii din Moldova au susținut că oligarhul fugar, Ilan Șor, susținut de Rusia, este responsabil pentru amestecul în alegerile din țară. El neagă comiterea de infracțiuni.

Alegătorii moldoveni care locuiesc în Occident sunt considerați, în mare parte, proeuropeni și, prin urmare, este cel mai probabil să o susțină pe Maia Sandu, ce susține efortul Moldovei de a adera la UE până în 2030.

CITEȘTE ȘI: