Moment ISTORIC! Cei 30 de „magnifici” de la Politehnică au construit rachete 100% românești. O poveste care bate SPAȚIUL

Publicat: 06 07. 2024, 09:30

Spațiu, rachete, sateliți. Cuvinte care, în urmă cu câțiva ani buni, nu aveau un impact așa mare asupra vieții nostre. Astăzi, în lumea întreagă, dar și în România lui 2024, ele reprezintă ideea de inovație, de călătorie în spațiu, de noi orizonturi, spre care tinerii de astăzi pot tinde. Iar lucrurile chiar se întâmplă! Într-un moment istoric pentru România, echipa 2Space, formată din 30 de studenți talentați, de la Universitatea Politehnică din București, a reprezentat țara noastră la cea mai mare competiție internațională de rachete, Cupa Space Port America.

Este prima dată când o echipă din România participă la un eveniment de asemenea anvergură, marcând un pas semnificativ pentru inovația și dezvoltarea tehnologică a țării.

Povestea echipei 2Space este un exemplu clar al potențialului enorm pe care îl are România în domeniul tehnologic și al inovației. Prin participarea lor la Cupa Space Port America, membrii echipei 2Space au pavat terenul pentru viitoarele generații de ingineri și cercetători români.

Capacitatea și ingeniozitatea tinerilor români în domeniul aerospațial

2Space este prima echipă de studenți din Europa de Sud-Est care a proiectat, construit și lansat o rachetă la aproape 9.000 de metri altitudine. La Cupa Space Port America, echipa românească a concurat alături de alte 126 de echipe din 24 de țări, punând România pe harta globală a inovației în domeniul aerospațial.

Proiectul 2Space este unul foarte avansat, echipa reușind să dezvolte o rachetă supersonică complet românească. Aceasta a fost testată cu succes, demonstrându-și performanțele remarcabile. Participarea la competiții internaționale a adus recunoaștere și a deschis noi oportunități pentru tinerii ingineri.

„Domeniul a devenit foarte cunoscut în momentul în care a explodat ideea turismulului spațial”

Cătălin Chelmuş, team leader-ul echipei 2Space, a spus, pentru Gândul, că domeniul aerospațial a ajuns să fie cunoscut și în România, iar tinerii sunt atrași de segmentul spațial, unul care necesită multă pasiune, cunoștințe, provocări, dar și inovație.

Întorși recent din SUA, membrii echipei 2Space sunt plini de entuziasm și gata să continue inovațiile în domeniul aerospațial.

Planurile lor includ proiectarea și construcția de noi rachete care vor cuceri spațiul. Echipa lucrează la integrarea de tehnologii avansate și la îmbunătățirea performanțelor rachetelor lor, demonstrând astfel angajamentul lor față de excelență și progres.

Până acum vreo trei ani, să zic așa, era destul de underground. Domeniul a devenit foarte cunoscut în momentul în care a explodat ideea turismulului spațial și atunci când  giganții au început să popularizeze spațiul, bineînțeles scopul lor fiind mai mult pentru business. Pe acest fond, și în România domeniul începe să fie din ce în ce mai captivant. Au apărut secții pentru ingineria aerospațială, există și la Brașov o astfel de secție, mai există și  la Academia Tehnică Militară„, a adăugat Cătălin Chelmuş.

„Cea mai puternică rachetă supersonică făcută de o echipă de studenți, civil, nu comercial și nu cu aplicații militare”

Team leader-ul echipei 2Space a explicat în ce constă realizarea acestei rachete, dar și cât timp se lucrează la ea. Racheta construită de echipa 2Space pentru competiția din America a fost o creație impresionantă, depășind trei metri în lungime și având capacitatea de a zbura până la 10.000 de metri cu o viteză supersonică.

„Totul a început în zona competițională pentru rachete, în martie 2021, iar în luna octombrie 2021, îmi amintesc că am fost în Portugalia, la cea mai mare competiție pentru rachete, doar că din Europa la acea perioadă. Am fost trei echipe care, la final, n-am putut să lansăm racheta, pentru că vremea n-a fost favorabilă.

Apoi, a început războiul în Ucraina și am tot fost amânați. În anul următor, în 2022, pe 5 iulie, am reușit să lansăm prima noastră rachetă. Și la momentul acela a fost cea mai puternică rachetă supersonică făcută de o echipă de studenți, făcută civil, nu comercial și nici cu aplicații militare. În jur de opt luni am lucrat la ea. Apoi, ne-am setat un target mai ambițios și am început să mergem la cea mai mare competiție din lume, în Statele Unite ale Americii.

Am fost și în 2023, am fost și anul ăsta, doar ce ne-am întors și probabil vom merge și în 2025. Undeva în luna octombrie, ne stabilim obiectivele și începem să dezvoltăm racheta. Tot atunci ne și înscriem la competiție și în luna iunie, anul următor, mergem și o lansăm în America. Deci, avem cam opt luni de zile pentru dezvoltarea rachetei. Are cam trei metri lungime și greutate pe la 40 de kilograme, iar targetul este să zboare undeva la 10.000 metri altitudine fixă, cu diferite sisteme”, a povestit team leader-ul echipei 2Space.

„Din 2022, am început să facem o competiție de prototipuri de sateliți pentru liceeni”

Cătălin Chelmuș a adăugat că toți membrii echipei sunt voluntari, așadar nu există costuri de personal, ci doar investiții și fonduri pentru utilajele, piesele și componentele rachetei.

În plus, misiunea echipei 2 Space este aceea de a populariza domeniul spațial și de a-i atrage pe liceeni sau pe studenții de la Politehnică în astfel de proiecte, pentru a-i transforma în profesioniștii de mâine, într-un domeniu care capătă valențe și importanță peste tot în lume.

„Noi folosim rachetele în zona de spațiu, călătorii spațiale și tot ceea înseamnă zona asta de spațiu, sateliți. Am început din această zonă și nu ne-am orientat spre zona militară. Un lucru important este acela că noi refolosim racheta, schimbăm combustibilul și poate să zboare din nou, iar de fiecare dată testăm altceava. Exceptând cumva deplasările, care sunt finanțate în totalitate de Politehnică – și aici ne rezumăm doar la costuri materiale -, toți membrii echipei suntem voluntari, deci nu există costuri de personal.

Vorbim doar de costuri materiale și cele mai mari costuri și investiții sunt și vor mai fi în utilaje, piese și componente. Nu ne producem combustibilul, deoarece, momentan, nu avem capabilitățile necesare. În rest, absolut tot ce ține de rachetă este produs de noi, cu excepția unor mici piese care trebuiesc frezate în aluminiu. Ne dorim să investim cât mai multe fonduri în echipamente, pentru ca, ulterior, costurile efective de producție să fie cât mai mici.

Anul competițional 2024 este încheiat, o să mai avem, cel mai probabil, o lansare de test a unor subsisteme de pe următoarea rachetă pe care o vom face pentru anul viitor. Din 2022, am început să facem o competiție de prototipuri de sateliți pentru liceeni. În primul rând, este o competiție de proiecte, ei își depun proiectele, cele mai bune le finanțăm și după aceea vin în Politehnică. Timp de patru zile își construiesc efectiv prototipul de satelit, iar noi îl jurizăm. Trei cei mai buni concurenți zboară când avem lansări de test. Și cumva îi introducem și pe elevi în zona asta de spațiu și o popularizăm”, a mai spus team leader-ul echipei 2Space.

Poveștile și realizările copiilor și tinerilor remarcabili din România, în catalogul excelenței

Membrii echipei 2Space s-au înscris în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, desfășurată la nivel național de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Această campanie are ca scop sprijinirea tinerelor talente și promovarea excelenței în diverse domenii, inclusiv știință și tehnologie.

Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024, în cadrul unei gale a excelenței. Astfel, oricine poate face o propunere pe fundatiadanvoiculescu.ro.

Campania își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Fie că vorbim despre excelență academică, performanțe artistice, implicare socială sau inovație în diverse domenii, acești tineri sunt adevărați ambasadori ai potențialului extraordinar al României.

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai unor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară.

Selecția celor 100 de tineri se va realiza din educație, sport, cultură și inovație. Mai multe informații puteți afla pe fundatiadanvoiculescu.ro


CITEȘTE ȘI:

Tânărul de ZECE al Buzăului mai dă o șansă României. Olimpicul internațional va studia medicina în țară: „Am fost mereu atras de științele vieții”

POVESTEA Xeniei, fetița minune care la cinci ani face performanță pe acorduri de vioară. „Orice copil pe lumea asta are un har al lui”

Invenție REVOLUȚIONARĂ. Povestea tinerilor care transformă Pet-uri în plastic pentru imprimante 3D. „Totul pornește de la o sticlă”

POVESTEA micului pictor care a impresionat New York-ul, cu lucrarea care ilustrează Mănăstirea Radu-Vodă. „Dumnezeu lucrează prin oameni”