Prima pagină » Actualitate » Moment ISTORIC. Sonda spațială indiană a aselenizat, în premieră mondială, la Polul Sud al Lunii

Moment ISTORIC. Sonda spațială indiană a aselenizat, în premieră mondială, la Polul Sud al Lunii

Moment ISTORIC. Sonda spațială indiană a aselenizat, în premieră mondială, la Polul Sud al Lunii

India a reușit ceea ce nicio altă națiune nu a mai reușit până acum, să ducă o sondă și un rover în zona Polului Sud selenar. Este o misiune istorică, dusă la bun sfârșit de Agenția Spațială Indiană, alături de ESA (Agenția Spațială Europeană), cea care a sprijinit întregul proiect.

Este de asemenea, o victorie în cursa spațială în ceea ce înseamnă pașii către o bază lunară permanentă, în condițiile în care se presupune că în zona Polului Sud selenar există apă înghețată.

După 6 săptămâni de la decolare și la 3 zile de la eșecul misiunii rusești, sonda indiană Vikram a aselenizat în siguranță la Polul Sud al Lunii.

Este prima misiune de acest gen care a reușit vreodată.

Premierul Narendra Modi a salutat acest moment într-o transmisie televizată, zâmbind și fluturând un steag al Indiei.

„India se află, de acum, pe Lună”, a spus, jubilând, Modi. „Misiunea de succes a Indiei nu aparține doar Indiei. Putem cu toții să aspirăm să ajungem pe Lună și dincolo de ea”, a continuat liderul indian, încurajând și alte țări să-și lanseze propriile misiuni. „Succesul Indiei este un succes al întregii umanități”.

Expert: Un moment decisiv în cursa spațială pentru „cucerirea Lunii”

Dr. Ian Whittaker, astrofizician expert în cadrul Universității Nottingham: „Sonda și roverul misiunii indiene au fost proiectate pentru a studia solul lunar, compoziția acestuia, dar și pentru a înregistra seismele de pe Lună.

Astfel de informații sunt esențiale pentru orice bază selenară permanentă, proiect pe care mai multe națiuni vor să îl pună în aplicare în viitorul apropiat”.

Polul sud al satelitului nostru natural a devenit principala țintă a cursei spațiale datorită cantității mari de apă sub formă de gheață care a fost identificată acolo încă din anul 2018. Tocmai prezența apei face din zona respectivă una ideală pentru construcția unei baze permanente.

Ultima încercare a Indiei de a atinge polul selenar s-a soldat cu un eșec, asta la 7 septembrie 2019. Agenția Spațială Indiană (ISRO) a pierdut atunci contactul cu sonda, rămășițe ale acesteia fiind descoperite ulterior la doar 600 de kilometri de țintă.

Sursa FOTO: Captură Youtube

 

 

Citește și