Prima pagină » Actualitate » Monica Macovei primește o ”lecție de drept” din partea magistraților JS4: ”Sarcina administrării probelor în procesul penal revine exclusiv procurorului și organelor de cercetare penală”

Monica Macovei primește o ”lecție de drept” din partea magistraților JS4: ”Sarcina administrării probelor în procesul penal revine exclusiv procurorului și organelor de cercetare penală”

Monica Macovei primește o ”lecție de drept” din partea magistraților JS4: ”Sarcina administrării probelor în procesul penal revine exclusiv procurorului și organelor de cercetare penală”

Monica Macovei – fost ministru al Justiției – a primit o ”lecție de drept” din partea magistraților Judecătoriei Sectorului 4 după ce l-a dat în judecată pe motociclistul pe care l-a accidentat la începutul lunii octombrie.

Judecătorul Iuliu-Otonel Popa de la Judecătoria Sectorului 4 a explicat cum Monica Macovei a… încurcat civilul cu penalul în dosarul în care a formulat o cerere de asigurare a probelor.

Fostul ministrul al Justiției s-a considerat nevinovată de producerea accidentului în urma căruia un motociclist a ajuns la spital, cu răni grave.

Monica Macovei a solicitat unei instanțe civile să admită o expertiză într-un dosar penal

Prin acțiunea depusă la Judecătoria Sectorului 4 – prin care a chemat în judecată Parchetul Curții de Apel Constanța și pe victima sa, motociclistul Ilie Constantin, cerând citarea acestuia din urmă pe patul de spital, Monica Macovei a solicitat instanței ca, pe latura civilă, să dispună efectuarea unei expertize tehnice auto prin care să se constate starea, avariile și daunele produse la mașină sa în urma accidentului.

De asemenea, prin aceeași expertiză, Monica Macovei a solicitat să fie dispuse măsuri specifice unei anchete penale (în consecință, măsuri care pot fi realizate doar la cererea unui procuror):

  • stabilirea derulării evenimentelor
  • stabilirea direcțiilor de deplasare a autoturismului și motocicletei și pozițiile ocupate de acestea pe drum,
  • determinarea locului impactului în raport cu axul drumului
  • stabilirea posibilităților de evitare a impactului.

Practic, notează luju.ro, Monica Macovei a solicitat unei instanțe civile să admită o expertiză într-un dosar penal.

Extras din ”Încheierea” judecătoriei Sectorului 4 – 24 noiembrie 2022

Efectuarea unei expertize tehnice auto cu obiectivele cerute nu ar avea efecte asupra modului de soluționare a dosarului penal

Încheierea din data de 24 noiembrie 2022 – pronunțată în dosarul nr. 29926/4/2022, prin care judecătorul Iuliu-Otonel Popa de la Judecătoria Sectorului 4 a respins că inadmisibila cererea Monica Macovei reprezintă o înfrângere pentru fostul ministru al Justiției.

Judecătorul Popa arată că o instanță civilă nu are competența să se pronunțe în legătură cu administrarea probelor într-un dosar penal, această competență revenind exclusiv procurorului.

De asemenea, instanță îi explică Monicăi Macovei că efectuarea unei expertize tehnice auto cu obiectivele cerute nu ar avea efecte asupra modului de soluționare a dosarului penal deschis la Parchetul Curții de Apel Constanța care vizează accidentul dintre fostul ministru al Justiției și un motociclist, accident în urma căruia motociclistul a fost internat în spital cu rani grave.

“În consecință, în faza urmăririi penale administrarea probelor pe latura civilă se vă face pe baza normelor reglementate de Codul de procedură penală, și doar în ipoteza în care acesta nu dispune, se vor aplica dispozițiile procesual civile. Însă, chiar și în acest din urmă caz, cei care administrează probele sunt procurorul și organele de cercetare penală, și nu instanța civilă”, a precizat judecătorul Popa.

Extras din ”Încheierea” judecătoriei Sectorului 4 – 24 noiembrie 2022

În ceea ce privește urgența invocată de Monica Macovei pentru realizarea expertizei – în sensul că asigurătorul i-a încadrat mașina la “daună totală” în urma accidentului, iar autoturismul trebuie predat, astfel că, pe viitor, o expertiză ar fi greu de făcut –, judecătorul Popa precizează că avariile suferite de autoturism nu se pot degrada prin trecerea timpului, astfel încât starea autoturismului poate fi constatată și după trecerea unei perioade mai îndelungate de la evenimentul rutier.

Mai mult, epava autoturismului se află în posesia Monicăi Macovei, nefiind dispusă vreo măsură de indisponibilizare de către Parchetul Curții de Apel Constanța.

Extras din ”Încheierea” judecătoriei Sectorului 4 – 25 noiembrie 2022

Bărbatul de 56 de ani a rămas nemișcat pe asfalt, iar motocicleta a fost cuprinsă de flăcări

Accidentul în care a fost implicată Monica Macovei s-a produs puțin după ora prânzului, la ieșirea din stațiunea 2 Mai. Monica Macovei se afla la volanul SUV-ului său și se îndrepta către Mangalia.

Într-o curbă, fostul ministru al Justiției a intrat în coliziune cu un motociclist, pe care l-a aruncat într-un parapet metalic. Bărbatul de 56 de ani a rămas nemișcat pe asfalt, iar motocicleta a fost cuprinsă de flăcări. Salvatorii au chemat rapid ajutor și la fața locului a ajuns un elicopter SMURD (mai multe detalii AICI).

”În jurul orei 13.05, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier, pe DN 39, între municipiul Mangalia și localitatea 2 Mai. Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că impactul s-a produs între un autoturism, condus de o femeie, de 63 de ani, și o motocicletă, condusă de un bărbat, de 56 de ani.

În urma impactului a rezultat vătămarea corporală gravă a motociclistului. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală”, s-a precizat în comunicatul IPJ Constanța.

Fostul ministru al Justiției l-a acționat în instanță pe procurorul care conduce ancheta

În plângerea depusă, Macovei acuză proasta gestionare a dovezilor de către procurorul de caz.

Mai mult, fostul ministru al Justiției a solicitat să se efectueze o nouă expertiză tehnică a mașinii cu care a produs accidentul.

Monica Macovei a insistat că procurorul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a gestionat prost probele din dosar. În plus, ea cere acum să fie audiat și pasagerul pe care îl avea în maşină când s-a produs accidentul.

Juridic, procedura de asigurare a dovezilor (una specială) este o procedură care se aplică urgent și are un scop limitat – să conserve acele probe care prezintă riscul să dispară, să se modifice sau să fie dificil de administrat în viitor (informații suplimentare AICI).

Macovei, prima reacție după accidentul în care a spulberat un motociclist cu mașina

Monica Macovei, fostul ministru al Justiției, a transmis sâmbătă prima reacție după accidentul grav în care a spulberat un motociclist cu mașina.

”Mulțumesc tuturor celor care v-ați gândit la mine. Astăzi am fost parte a unui accident rutier. Încep să îmi revin din starea de șoc. Conducând de la 2 Mai spre Mangalia, pe banda mea și nu pe contrasens, un motociclist a intrat din plin in aripa stângă a mașinii, moment în care airbags s-au declanșat, cauciucul din stânga față s-a spart. Nu am pierdut controlul mașinii nici o secundă.

Urmare a spargerii cauciucului din partea stânga față, mașina a mers încet spre stânga, oprindu-se într-un scuar mic, cu vegetație. Sper ca motociclistul sa își revină, de câteva ore încerc sa obțin informații despre starea lui”, a transmis Monica Macovei într-un mesaj postat pe Facebook (alte detalii AICI).

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și