Prima pagină » Actualitate » Monsanto trebuie să plătească 857 de milioane de dolari pentru expunerea unor elevi și părinți la substanțe poluante

Monsanto trebuie să plătească 857 de milioane de dolari pentru expunerea unor elevi și părinți la substanțe poluante

Monsanto trebuie să plătească 857 de milioane de dolari pentru expunerea unor elevi și părinți la substanțe poluante

Un juriu din Washington a decis luni ca Monsanto, parte a grupului Bayer, să plătească 857 de milioane de dolari către șapte foști elevi și părinți voluntari ai unei școli situată la nord-est de Seattle, care au susținut că substanțele cihimice cunoscute sub numele de PCB produse de companie s-au scurs din corpuri de iluminat și le-au îmbolnăvit, potrivit documentelor din instanță.

Juriul din Seattle a considerat Monsanto responsabilă pentru vânzarea de biefenili policlorurați (PCB) utilizați în Centrul de Educație Sky Valley din Monroe, Washington, care nu erau siguri și nu conțineau avertismente adecvate, informează Reuters.

Verdictul a inclus 73 de milioane de dolari sub formă de daune compensatorii și alte 784 de milioane de dolari sub formă de daune punitive.

Printre reclamați se află cinci foști elevi și doi părinți care au petrecut timp la școală în urmă cu 7 până la 18 ani.

Aceștia au susținut că expunerea la PCB la școală i-a făcut să sufere de probleme neurologice, ale sistemului endocrin și alte probleme de sănătate.

Monsanto consideră daunele „excesive”

O declarație a celor de la Monsanto a numit plata drept „excesivă din punct de vedere al Constituției” și a spus că va lua măsuri pentru anularea sau reducerea sumei.

Verdictul marchează cea mai recentă pierdere la un proces pentru Monsanto, care s-a confruntat deja cu verdicte de 870 de milioane de dolari pentru presupusa expunere la PCB la centrul Sky Valley, în alte cazuri.

Monsanto face apel la acele verdicte și a afirmat că testele de sânge, aer și alte teste au indicat că angajații nu au fost expuși la niveluri nesigure de PCB la școală.

PCB-urile reprezintă substanțe chimice utilizate pentru a izola echipamentele electrice și care se găsesc și în alte produse comune, precum hârtia de copiere carbon, călăfătul (material pentru etanșare), finisaje pentru podele și vopsea.

SUA au scos în afara legii substanțele chimice în 1979, când au descoperit legătura dintre ele și cancer.

Monsanto nu mai produce PCB-uri din 1977 și ar fi avertizat școala respectivă în anii 1990 că corpurile de iluminat trebuiau modernizate, dar avertismentele au fost ignorate.

Procesele numesc Pharmacia, companie desprinsă din Monsanto, drept pârâtă, deși se așteaptă ca Monsanto să fie obligată să acopere daunele din verdicte din cauza acordurilor legale dintre companii, care reglementează obligațiile din producția istorică de substanțe chimice, potrivit avocaților reclamanților.

Sursa foto: Wikipedia

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și