Moscova joacă la INTIMIDARE prin noua doctrină nucleară: „Un război psihologic nemilos, Putin amenință încă o dată omenirea”

Moscova joacă la INTIMIDARE prin noua doctrină nucleară: „Un război psihologic nemilos, Putin amenință încă o dată omenirea”

Într-o declarație din data de 25 septembrie a acestui an, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o modificare aparent semnificativă a doctrinei militare nucleare a Rusiei. Putin a dezvăluit că Moscova ar considera orice „agresiune” a unui stat non-nuclear – susținut de o putere nucleară – ca un „atac comun” asupra Rusiei.

Mesajul lui Putin către Occident este simplu: „Dacă ajuți Ucraina militar, poți deveni ținta Moscovei”.

  • Putin a mai precizat că noua doctrină va „stabili în mod clar condițiile pentru tranziția Rusiei la utilizarea armelor nucleare”.
  • El a avertizat că o astfel de posibilitate va fi luată în considerare odată ce Moscova va primi „informații fiabile” despre lansarea armelor peste granițele Rusiei.
  • În același timp, „Țarul” a avertizat că schimbările viitoare înseamnă că Moscova „își rezervă dreptul” de a folosi arme nucleare nu numai în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei, ci și a Belarusului.

Anunțul recent al lui Putin nu schimbă, totuși, principiile-cheie ale poziției Rusiei. Schimbările aduse doctrinei militare a Rusiei sunt mai mult o operațiune psihologică a Kremlinului, la fel ca și numeroasele sale încercări anterioare de a intimida aliații Kievului cu arme nucleare, consideră Andreas Umland,  analist la Centrul Stockholm pentru Studii Est-Europene (SCEEUS) la Institutul Suedez de Afaceri Internaționale (UI).

Andreas Umland: „Schimbările aduse doctrinei militare a Rusiei sunt mai mult o operațiune psihologică a Kremlinului” | Foto – Profimedia Images

„Ca și până acum, Moscova vrea să-i sperie pe susținătorii Ucrainei”

Ca și până acum, continuă Andreas Umland  – într-o analiză publicată de The Moscow Times – Moscova vrea să-i sperie pe susținătorii străini ai Ucrainei și să- determine să nu continue și să-și extindă ajutorul militar oferit Kievului.

Ar trebui, totuși, să punem în perspectivă declarația lui Putin. Documentele oficiale rusești – fie că sunt legi, doctrine, tratate sau alte texte guvernamentale – au puțină semnificație într-o țară fără stat de drept și în care statul se comportă în mod arbitrar.

În afacerile externe și interne, Kremlinul ia decizii mai degrabă bazate pe preferințe politice decât pe acte juridice care pot fi, întotdeauna, adaptate sau modificate ad-hoc.

Noile anunțuri ale lui Putin, precum și alte amenințări ale lui și ale anturajului său, sunt legate de dezbateri strategice de actualitate din Occident. O discuție critică se referă la întrebarea dacă Occidentul va furniza Ucrainei arme aeriene mai multe și mai bune, inclusiv racheta de croazieră germană Taurus, extrem de eficientă.

O altă dezbatere este legată de permisiunea ca Ucrainei să folosească arme occidentale cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei. Acest lucru pare să deranjeze cel mai mult Kremlinul”, notează analistul.

Andreas Umland: „Moscova vrea să-i sperie pe susținătorii străini ai Ucrainei”  | Foto – Profimedia Images

„Doctrina militară rusă actuală permite deja Moscovei să folosească arme nucleare”

Cu toate acestea, aceste probleme trebuie privite în contextul lor istoric, explică Andreas Umland. Acesta amintește că Ucraina a atacat, de peste doi ani, ținte militare rusești în teritoriile ucrainene ocupate Crimeea, Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Aceste cinci regiuni sunt, după anexările ilegale, dar oficiale ale Rusiei, din 2014 și 2022, teritoriu al statului rus, conform Constituției modificate a țării. 

  • Recent, Ucraina a atacat și numeroase ținte militare și industriale pe teritoriul recunoscut internațional al Rusiei. O dronă a zburat chiar în Kremlin.
  • În mod impresionant, Ucraina a reușit să obțină rezultate palpabile și să distrugă depozite mari de muniții și fabrici de prelucrare a petrolului în adâncul Rusiei.

Doctrina militară rusă actuală permite deja Moscovei să folosească arme nucleare, ca răspuns la atacurile străine efectuate doar cu arme convenționale. Loviturile masive și intruziunile Ucrainei asupra teritoriului statului rus, atât ilegitim, cât și legitim, începând cu 2022, ar fi putut fi interpretate, de către Kremlin, ca un motiv pentru ca Moscova să riposteze cu arme de distrugere în masă.

Din anul 2010, doctrina militară a Rusiei i-a permis să facă acest lucru în cazurile de agresiune împotriva Rusiei cu folosirea armelor convenționale când însăși existența statului este amenințată.

Această particularitate a doctrinei nucleare a Rusiei care permite utilizarea armelor atomice ca răspuns la atacurile cu armele convenționale a fost reafirmată în 2020, în «Fundamentul politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare»”, mai scrie Andreas Umland.

Doctrina militară rusă actuală permite deja Moscovei să folosească arme nucleare. | Foto – Profimedia Images

„Anunțurile orale sau scrise privind utilizarea acestor arme nu sunt previzualizări ale acțiunilor autentice”

Cu toate acestea, Rusia lui Putin nu a utilizat arme nucleare. Andreas Umland  este de părere că acest lucru se datorează faptului că anunțurile orale sau scrise privind utilizarea acestor arme nu sunt previzualizări ale acțiunilor autentice.

Ele fac parte dintr-o operațiune de război psihologic nemilos, pentru a submina autoapărarea Ucrainei. Modificările recente ale doctrinei militare ruse fac parte din acest joc internațional de relații publice.

Decizia Moscovei de a folosi arme nucleare ar fi ghidată mai puțin de doctrina oficială și mult mai mult de considerații politice de putere. Dacă Kremlinul crede că folosirea armelor de distrugere în masă i-ar crește puterea, va face acest lucru.

O astfel de acțiune ar fi putut avea loc mai devreme și s-ar putea întâmpla în viitor, indiferent de formularea precisă a doctrinei oficiale a Rusiei. Utilitatea politică, mai degrabă decât legalitatea oficială și considerația strategică, mai degrabă decât obligația doctrinară vor face ca Kremlinul să se miște într-o direcție sau alta.

  • Aceasta înseamnă că este puțin probabil ca Rusia să atace un stat membru NATO, atâta timp cât Moscova crede în seriozitatea angajamentului de apărare reciprocă al alianței.
  • Înseamnă, de asemenea, că statele occidentale și alte state interesate să evite utilizarea de către Rusia a armelor de distrugere în masă în Ucraina ar trebui să se asigure că Kremlinul nu crede că poate scăpa nepedepsit penttru asta.
  • Astfel, toate guvernele din întreaga lume interesate să prevină escaladarea nucleară în Europa de Est ar trebui să adopte o poziție publică.

Aceste guverne trebuie să explice Kremlinului că escaladarea nucleară va avea consecințe grave pentru Rusia și conducerea acesteia.

Putin amenință încă o dată omenirea că, dacă o țară rezistă războiului convențional de expansiune și anihilare al Rusiei, Moscova va recurge la arme nucleare. Toți cei care nu sunt de acord și doresc ca un astfel de scenariu să nu fie niciodată realizat trebuie să dea Kremlinului un «Nu!» clar și puternic”, încheie analistul Andreas Umland.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

„Totul pentru Putin”. METODA prin care „Țarul” și-a asigurat mandatele prezidențiale: „Ilegalitatea ar fi trebuit să ducă la eliminarea din alegeri”

Import/export în interesul Moscovei, pe filiera țărilor terțe UE: „Occidentul, nepregătit pentru un EMBARGO comercial menținut cu forța militară”

În plin război, PETROLUL rusesc tranzitează Ucraina, iar Rusia lui Putin primește o „perfuzie” de 12 mld. € anual. „Nu există o explicație rațională”

Un adolescent rus s-a trezit cu FSB-ul la ușă. „La începutul adolescenței, îmi plăcea de Putin” / „Mai bine bați pe cineva decât să faci asta”

„Liniile roșii” ale lui Putin sunt elastice, iar operațiunea „KURSK” a fisurat strategia Rusiei. „Kremlinul, incapabil să-și apere propriul teritoriu”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Concluzii după dezastrul Satan II: Putin nu controlează situația arsenalului nuclear. „Nicio rachetă grea nu...
Traseul mega furtunii prin România! La ce oră va fi atins VÂRFUL ciclonului
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali!...
Pățania unor români care au dat mii de euro pentru o vacanță de lux. „Toți...
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când...
Cel mai murdar obiect din casă: Adună până la 12 milioane de bacterii fără să-ți...
Când se trece la ora de iarnă 2024 în România: Ceasurile se dau înapoi, iar...
Maria Campai (42 de ani) a dispărut fără urmă, după ce a plecat la o...
Oana Roman a slăbit fără să facă sport. Ce regim alimentar are acum: „Sunt în...
România, sub Cod portocaliu de ploi. Alerte de viituri pentru 20 de bazine hidrografice
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Un TIR a intrat într-o casă, iar șoferul a rămas încarcerat! Ce a încercat șoferul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce se întâmplă dacă speli motorul mașinii? Cum se curăță corect compartimentul motor
Turbulenţele continuă la Boeing: angajaţii rămân în grevă
Performanța UNICĂ a soldaților români în Bulgaria! „Nu știu dacă...
Ora de iarnă 2024. Când se schimbă ora în România în această toamnă. Cum dăm...
Cum poți păstra murăturile tari și crocante. Metoda foarte simplă
Dansuri lascive într-un jacuzzi plin de spumă! Video-ul cu ispitele de la Insula Iubirii care...
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Raluca Podea, mărturisiri șocante despre tatăl ei, la mai bine de un an de la...
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cetăţenii români care pot cere recalcularea pensiei an...
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Oamenii de știință au descoperit o nouă celulă, prezisă pentru prima oară acum 100 de...