Guvernul Republicii Moldova a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului cu Uniunea Europeană privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Paza de Frontieră și de Coastă (FRONTEX) în Republica Moldova, semnat la Bruxelles pe data de 17 martie 2022.
Potrivit autorităților de la Chișinău, ratificarea acestui Acord va contribui esențial la creșterea gradului de securitate și siguranță a cetățenilor Republicii Moldova, precum și în regiune, cu atât mai mult în contextul tensionat din cauza conflictului din Ucraina.
Scopul Acordului constă în crearea unui cadru legal referitor la acțiunile comune desfășurate pe teritoriul Republicii Moldova de către Agenția Europeană pentru Paza de Frontieră și de Coastă (FRONTEX) și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.
Documentul respectiv prevede crearea tuturor condițiilor legale pentru activitatea în țara de misiune a agenției UE de frontieră și pază de coastă FRONTEX (Agenția Uniunii Europene pentru Securitatea Frontierelor Externe) pentru gestionarea fluxului de refugiați ucraineni.
Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova şi Agenţia FRONTEX colaborează în baza unui Aranjament de lucru, semnat încă din luna august a anului 2008. Odată cu semnarea acestui document a fost lansată cooperarea oficială între cele două instituţii, precum şi dezvoltarea graduală a acesteia.
Dar cum Rusia caută să descopere orice imixtiune ”periculoasă” a UE în Moldova, o astfel de știre a nemulțumit Kremlinul, firește, iar purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe – Maria Zakharova – a transmis că o astfel de perspectivă obligă Moscova să ”monitorizeze situația”, considerând, practic, că scenariul s-ar putea derula și… altfel.
”Aș dori să sper că totul se va limita la asta, vom monitoriza îndeaproape activitățile acestei structuri în Moldova”, a transmis Maria Zakharova.
În aceeași intervenție, Maria Zakharova a declarat și că Republica Moldova are statut de stat neutru, numai că există posibilitatea ca țările occidentale și NATO să ”pompeze” armament.
”Țările occidentale împing tot mai mult Moldova să coopereze cu NATO, în ciuda statutului neutru consacrat în constituția statului.
Consolidarea propriei securități este un drept suveran și o treabă internă a oricărui stat, dar este puțin probabil ca pomparea Moldovei cu arme NATO să îndeplinească această sarcină, precum și să corespundă neutralității țării”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Republicii Moldova.
Frontex – Agenția Europeană pentru Paza de Frontieră și de Coastă – coordonează și organizează operațiuni comune și intervenții rapide la frontieră pentru a ajuta statele membre la frontierele externe, inclusiv în situațiile de urgență umanitară și salvarea pe mare. Agenția desfășoară echipe europene de polițiști de frontieră și de coastă, inclusiv un grup de cel puțin 1 500 de polițiști de frontieră și alt personal relevant care urmează să fie desfășurat în intervenții rapide.
Citește și: