Moșii de toamnă 2024. Ce se împarte azi, de Sâmbăta MORȚILOR
În fiecare an, în prima sâmbătă din luna noiembrie, se celebrează moșii de toamnă. Anul acesta, sărbătoarea a picat pe 2 noiembrie. Sărbătoarea este dedicată pomenirii sufletului celor adormiți, amintindu-ne de ei.
În această zi, credincioșii merg la biserică pentru a participa la slujbe și a se ruga pentru sufletele celor adormiți. De asemenea, este un moment în care familiile se reunesc, aducând un omagiu celor dispăruți, prin ritualuri specific, dar și prin împărțirea de alimente și băuturi.
Încă din ajunul moșilor de toamnă sau Sâmbăta morților, așa cum este cunoscută în popor sărbătoarea, se impart diverse bucate. Acestea includ pâine, colacu, vin și mâncăruri gătite, cu rolul de a adduce bucurie sufletelor celor dormiți. Bucatele sunt așezate adesea pe morminte, dar și în biserici, unde se oficiază slujbe de pomenire. Aceasta este o modalitate de a le arăta respectul și iubirea, asigurându-se că sufletele lor sunt hrănite, chiar și după moarte. Se spune că, prin asta, cei vii pot ajuta moșii să aibă parte de odihnă veșnică.
Pe lângă împărțirea de bucate, există și alte ritualuri menite să aducă liniște sufletelor celor dispăruți. Astfel, multe familii aprind lumânări la mormintele celor dragi, simbolizând lumina și căldura pe care doresc să le transmită mai departe. Se mai spune și că, în această zi, rugăciunile spuse au o putere deosebită, existând credința că acestea ajută sufletele să se odihnească mai bine.
De asemenea, oamenii curăță mormintele, le decorează cu flori și le îngrijesc, pentru a le arăta respectul cuvenit. Unii oameni scriu mesaje sau lasă mici suveniruri pe morminte, având credința că aceste gesture îi ajută pe cei adormiți să rămână conectați cu cei dargi.
CITEȘTE ȘI: