Moșii de vară sau „Sâmbăta Morților” este o sărbătoare pe care credincioșii o respectă an de an. Oamenii merg la biserică pentru slujbele de pomenire a celor plecați dintre noi și sfințesc pachetele pe care ulterior le oferă de pomană.
În Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorarii Duhului Sfânt – Sâmbăta Rusaliilor sau „Moșii de vară” – Biserica face pomenirea morților, rugându-se pentru ca și ei să se bucure de darurile Sfantului Duh, a Carui pogorare este prăznuită în duminica urmatoare.
Conform credinței populare, toți morții merg pe Valea cu Dor. Acolo găsesc ce li s-a dat de pomană pe tot parcursul anului, iar cine nu găsește nimic ia țărână în poală și se întoarce supărat.
Prin tradiţie, se spune că este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă, deoarece mirosul bucatelor calde îi satură pe cei trecuţi la viaţa veşnică. În multe localităţi din Muntenia, pomana care se dă pentru sufletele rudelor adormite este pusă îndeosebi în vase de lut noi. Acestea trebuie umplute cu mâncarea şi băutura preferată de răposaţi. Se dau de pomană căni, iar toarta acestora se împodobeşte cu flori şi cireşe. De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere. Mai mult decât atât, în vase se pune orez cu lapte, plăcinte cu brânză, sarmale.
De Moşii de vară se aduc la biserică frunze de nuc şi ramuri de tei care sunt binecuvântate de preoţi. Apoi se pun la icoană pentru a ocroti gospodăria de pagubă şi boală.
Femeile care respectă Moșii de vară cum se cuvine nu îmbătrânesc repede.
CITEȘTE ȘI:
MOȘII de iarnă 2024. Când pică și ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților
Când pică MOȘII de vară în 2024. Ce se dă de pomană în această zi