Tribunalul Ilfov a motivat decizia de eliberare condiționată a fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, subliniind că, în ciuda gravității infracțiunilor pentru care a fost condamnat și a prejudiciilor semnificative, comportamentul său exemplar din penitenciar demonstrează că restul pedepsei poate fi executat în stare de libertate.
Radu Mazăre a fost condamnat la nouă ani de închisoare în urma contopirii pedepselor primite în două dosare majore: cel al retrocedărilor ilegale de terenuri din Mamaia și dosarul Polaris. În cel din urmă, a fost trimis în judecată în decembrie 2015, fiind acuzat de luare de mită, abuz în serviciu și conflict de interese, pentru care a primit o condamnare de cinci ani. În dosarul retrocedărilor ilegale, Mazăre a fost condamnat în februarie 2019 la nouă ani de închisoare pentru abuz în serviciu și constituire de grup infracțional organizat. Procurorii DNA au susținut că fostul edil a primit opt milioane de euro și peste opt milioane de lei pentru a facilita diverse contracte și licitații.
Conform motivării transmise de Tribunalul Ilfov către News.ro, decizia de eliberare a fost bazată pe comportamentul ireproșabil al lui Mazăre din timpul detenției.
În perioada în care a executat cinci din cei nouă ani de închisoare, Mazăre a fost recompensat de 27 de ori și nu a primit nicio sancțiune disciplinară. Activitățile sale din penitenciar au inclus participarea la diverse programe de educație, recalificare profesională, și consiliere moral-religioasă, socială și psihologică. De asemenea, a urmat și absolvit un curs de recalificare profesională de îngrijitor de spații verzi.
Tribunalul a conchis că, datorită comportamentului său, procesul de reeducare este aproape finalizat.
„Întreaga conduită a persoanei condamnate din timpul executării pedepsei dovedește că executarea restului de pedeapsă poate fi făcută și în stare de libertate”, se precizează în document.
Motivarea deciziei subliniază că Mazăre a beneficiat de prevederile mai favorabile ale Codului Penal din 1969, în conformitate cu principiul aplicării legii penale mai favorabile. Tribunalul a remarcat, de asemenea, că Mazăre nu este cunoscut cu antecedente penale și a avut un comportament exemplar pe durata detenției.
Pe lângă acestea, Tribunalul a luat în considerare faptul că Mazăre s-a căsătorit în timpul detenției și că soția sa este însărcinată.
Decizia de eliberare condiționată, pronunțată la sfârșitul lunii mai, contrazice hotărârea inițială a judecătoriei, care considerase că Mazăre nu a dat dovezi temeinice de îndreptare. Tribunalul Ilfov a argumentat că probele disponibile demonstrează contrariul, subliniind reabilitarea lui Mazăre și potențialul său de reintegrare în societate.
Vă recomandăm să citiți și:
Radu Mazăre a dezvăluit cum îl va chema pe BĂIEȚELUL său: „Se va numi Aris”