Prima pagină » Actualitate » Motivul ireal pentru care Nicolae Ceaușescu nu a băut cafea niciodată

Motivul ireal pentru care Nicolae Ceaușescu nu a băut cafea niciodată

Motivul ireal pentru care Nicolae Ceaușescu nu a băut cafea niciodată

Potrivit cunoscutului publicist și jurnalist român Tudor Octavian, Nicolae Ceaușescu nu bea cafea dintr-un motiv ireal.

Motivul ireal pentru care Nicolae Ceaușescu nu a băut cafea niciodată

Oamenii care beau cafea par a fi mai buni cu ceilalți, scrie Tudor Octavian, dar… nu era cazul dictatorului Nicolae Ceaușescu.

Practic, importul de cafea era decis de faptul că președintele RSR nu consuma lichidul care te trezește de dimineață.

I s-a spus că trebuie să crească importul de cafea, de către aghiotanții săi, dar nu s-a insistat asupra faptului, deoarece „Cizmarul” s-a enervat.

Ceaușescu era de părere că țăranii și muncitorii nu consumau cafea și că intelectualii pot să rabde lângă ibricul gol.

Mirosul de cafea, ca de „usturoi” pentru Ceaușescu

Ei bine, când se apropia și simțea miros de cafea în jur, Nicolae Ceaușescu își amintea, probabil, de prioritățile economice, scrie Tudor Octavian în jurnalul.ro , cum ar fi tonele de oțel și metri pătrați de țesături pe cap de locuitor și îi sărea „muștarul”.

Mintea semianalfabetă a dictatorului ar fi copt relații cauzale „bezmetice”, potrivit publicistului cu înalt condei.

„Când i se puneau în față rapoartele despre importuri, Ceaușescu nu uita niciodată să taie din banii pentru cafea”, explică gazetarul.

Cafeaua se vindea la negru mai ceva ca aurul, la prețuri absolut fabuloase. Un sfert de kg de Alvorada austriacă ajungea la 80 de lei!

Paranoia a mers până la a interzice cuvântul „CAFEA” din rebusurile vremurilor, după cum povestește Tudor Octavian. Trebuia să fii atent să nu „iasă”, deoarece riscai să fii acuzat de subversiuni.

Revoluția din 1989 s-a dat și pentru cafea, iar astăzi savurăm cu toții acest produs banal, care părea un lux pe vremea „Răposatului”.

Citește și:

BĂUTURA preferată a chinezilor, secretul longevității. Este foarte răspândită și în România. Cât este recomandat să consumăm pe zi

STUDIU: Cofeina poate îmbunătăți sănătatea inimii. Ce spun specialiștii

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și