Prima pagină » Actualitate » MOTIVUL pentru care copiii cu vârste de până la 10 ani din Australia pot ajunge la închisoare. Legea a fost deja adoptată

MOTIVUL pentru care copiii cu vârste de până la 10 ani din Australia pot ajunge la închisoare. Legea a fost deja adoptată

MOTIVUL pentru care copiii cu vârste de până la 10 ani din Australia pot ajunge la închisoare. Legea a fost deja adoptată
FOTO - Caracter ilustrativ: Profimedia

Copiii cu vârste de până la 10 ani din Teritoriul de Nord (NT) al Australiei pot ajunge la închisoare, după ce guvernul de acolo a redus vârsta răspunderii penale.

Anul trecut, același stat australian devenise prima jurisdicție care a ridicat vârsta la 12 ani, dar noul guvern a declarat că e necesară o revenire la legislația anterioară pentru a reduce rata criminalității în rândul tinerilor, notează BBC.

Oficialii susțin că decizia de a reduce vârsta răspunderii penale la 10 ani va proteja până la urmă copiii, deși medicii, organizațiile pentru drepturile omului și grupurile indigene contestă această măsură. Toți spun că studiile arată că legile nu vor reduce criminalitatea și vor afecta în mod disproporționat copiii aborigeni și pe cei din insulele din strâmtoarea Torres.

Ultimele date ale autorităților indică faptul că în această zonă din Australia rată de încarcerare a copiilor este de 11 ori mai mare decât orice altă jurisdicție din țară,  aproape toți fiind aborigeni.

Noul guvern al teritoriului afirmă că are un mandat din partea publicului să facă acest lucru, după o victorie electorală covârșitoare în urma unei campanii care promitea măsuri pentru a combate criminalitatea, informează Știrile Pro TV.

Infracționalitatea juvenilă, în creștere în unele zone din Australia

Multe zone din Australia au declarat deja că se confruntă cu o criză a infracționalității juvenile, iar o serie de incidente violente din acest an determinat mai multe interdicții pentru tineri, în orașul Alice Springs din Teritoriul de Nord.

Conform cercetărilor efectuate la nivel mondial, dar și în Australia, încarcerarea copiilor îi face mai predispuși la recidivă și are adesea efecte grave asupra sănătății, educației și perspectivelor de carieră ale acestora.

La începutul acestui an, un raport al Comisiei australiene pentru drepturile omului – o agenție federală independentă – a constatat că politica e condusă „de retorica populistă «dură împotriva criminalității»” și că guvernele ar trebui, de fapt, să reinvestească banii cheltuiți pentru încarcerarea copiilor în servicii de sprijin.

FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și