MOTIVUL pentru care mulți turiști evită o biserică veche din România. A fost construită de un boier, de dragul unei femei

Publicat: 27 08. 2024, 00:35
Actualizat: 27 08. 2024, 01:07

Un edificiu din județul Botoșani, construit în secolul al XIX-lea, mai precis în anul 1802, este un lăcaș misterios, încărcat de istorie, dar și plin de inspirație. Este vorba despre biserica cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” din parohia Hiliseu-Crișan, din comuna Hilișeu-Horia, în județul Botoșani. 

Și mai interesant, această biserică este singura din România care este și ortodoxă și catolică. Cel care a contribuit la ridicarea sa este boierul Vasile Curt, cel care a suportat pe cheltuială proprie construcția lăcașului de cult.

În urmă cu două secole, acesta era un bărbat foarte bogat din satul Hilișeu-Crișan și a dorit să construiască biserica în semn de mulțumire față de Dumnezeu.

Biserica cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” din parohia Hiliseu-Crișan

La un moment dat, nepotul moșierului, Alecu Curt s-a căsătorit cu o domnișoară din Transilvania, Ana Berneasca, de religie catolică. Ea s-a mutat la Alecu Curt, dar și-a dorit ca să aibă și un loc care să-i amintească de meleagurile natale.

Boierul Vasile Curt o îndrăgea pe Ana Berneasca și a ridicat bisericii și un zid cu elemente catolice, cu clopotniță, în așa fel încât ea să se poată simți ca acasă.

De altfel, în locul bisericii exista anterior un schit vechi de călugărițe, despre care nu se știe cum a apărut.

De ce este biserica evitată de turiști și enoriași

Arhitectura locului este una deosebită, cu peisaje care îți taie respirația, dar puțini enoriași sunt cei care îi trec pragul. Motivul este că mulți nu știu de existența lăcașului, intrarea în curte făcându-se pe un drum mic prin partea de miazănoapte, iar curtea este împrejmuită cu grad de ostrețe, având în interior plantație de arbori.

Chiar dacă este și catolică, preotul paroh al bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Hiliseu-Crișan spune că slujbele se fac doar pentru ortodocși. De altfel, chiar dacă mulți nu știu de biserică, localnicii încă vin și se roagă.

„În biserică s-a slujit tot timpul ortodox. Particularitatea și unicitatea bisericii sunt date de această alăturare ortodoxă și catolică, alăturare din care au izvorât tot felul de povești romantice”, a declarat preotul Iulian Barabasa, potrivit stiri.botosani.ro

FOTO – stiri.botosani.ro