Motivul pentru care OUG pentru creșterea salariilor profesorilor ar putea fi atacată la Curtea Constituțională. Ce spune Consiliul Legislativ

Publicat: 01 06. 2023, 18:30
Actualizat: 01 06. 2023, 18:43

Ordonanța de Urgență prin care vor fi crescute salariile angajaților din Educație a fost adoptată de Gvern și publicată joi în Monitorul Oficial, însă Consiliul Legislativ a arătat că actul normativ a fost scris greșit și în această variantă este neconstituțional, deși a acordat aviz favorabil de legalitate ordonanței.

Astfel, avizul nr. 576 favorabil al Consiliului Legislativ referitor la proiectul de Ordonanță de urgență pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat punctează o serie de observații și propuneri cu privire la actul normativ.

Cea mai importantă observație este că majorarea salariilor prevăzută în această ordonanță face referire, de fapt, la anul 2022, ceea ce înseamnă că se încalcă un principiu extrem de important din punct de vedere constituțional, cel al neretroactivității.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, susține că – înainte ca varianta finală a ordonanței să treacă de Guvern – a existat un dialog strâns cu Consiliul Legislativ.

„Da, avizul Comitetului Economic şi Social este consultativ pentru Guvern, este obligatoriu de luat și am avut și această etapă pe tot ce înseamnă parcursul legislativ. Nu cred că ordonanța nu este în urma unui dialog. Noi suntem în dialog și, știți foarte bine, am fost în ultimele zile într-un dialog strâns cu sindicatele vizavi de tot ce a comentat și tot ce a avut observații de pus Consiliul Legislativ. S-a explicat și s-au dat explicațiile de rigoare”, a declarat Budăi pentru digi24.ro.

La rândul său, ministrul Educație, Ligia Deca, spune că majorările acordate în această ordonanță „au fost discutate împreună cu liderii federațiilor sindicale în întâlnirile multiple pe care le-am avut în diferite formate. Deci aceste idei nu au fost cuprinse în cadrul normativ fără ca ele să fie discutate, da, și agreate din punct de vedere al formei cu federațiile sindicale. În ceea ce privește sursa de finanțare, ea este din bugetul Ministerului Educației, urmând ca la rectificare să solicităm eventualele sume suplimentare necesare pentru a acoperi majorarea”, a precizat Deca.

OUG pentru majorarea salariilor profesorilor a fost scrisă greșit, iar din ea, așa cum este acum, reiese că salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 1.000 lei încă din 2022, spune Consiliul Legislativ. Acest lucru este imposibil, astfel că prevederea scrisă în acest fel este neconstituțională.

Dacă va fi sesizată această ordonanță la Curtea Constituțională, ea ar putea fi respinsă de judecători. Cu toate acestea, fiind vorba despre o ordonanță, sunt foarte puțini cei care pot face acest lucru, deci, cel mai probabil, asta nu se va întâmpla.

C