Prima pagină » Actualitate » Motivul pentru care Piedone a primit doar 4 ani de închisoare în dosarul „Colectiv”. „Este practic imposibil ca acesta să verifice îndeplinirea condițiilor legale pentru toate documentele pe care le semnează”

Motivul pentru care Piedone a primit doar 4 ani de închisoare în dosarul „Colectiv”. „Este practic imposibil ca acesta să verifice îndeplinirea condițiilor legale pentru toate documentele pe care le semnează”

Motivul pentru care Piedone a primit doar 4 ani de închisoare în dosarul „Colectiv”. „Este practic imposibil ca acesta să verifice îndeplinirea condițiilor legale pentru toate documentele pe care le semnează”

Judecătorii de la Curtea de Apel București (CAB) au publicat motivarea sentinței din dosarul „Colectiv”. Completul de magistrați, format din Adina Pretoria Dumitrache și Viorel Andrei Iugan, explică faptul că primarul Sectorului 4 de la momentul tragediei din clubul din București, respectiv Cristian Popescu Piedone, nu a primit o pedeapsă mai mare pentru că vina este, într-o mai mare măsură, a pompierilor ISU care nu și-au făcut datoria.

Magistrații spun că pedeapsa de 4 ani de închisoarea aplicată lui Cristian Popescu Piedone este „suficientă pentru realizarea scopului de prevenție generală şi specială şi de reeducare al pedepsei”.

Nu se poate niciodată ajunge la condamnarea unei persoane pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, constatându-se că funcționarul public a încălcat dispoziții legale de tipul „primarul îndeplineşte o funcţie de autoritate publică” sau „primarul beneficiază de un aparat de specialitate, pe care îl conduce”, conform motivării publicată pe portalul rejust.ro

Explicațiile judecătorilor

„Inculpatului nu i se va aplica pedeapsa maximă prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită deoarece punerea permanent în pericol a vieţii, sănătăţii, integrităţii corporale a persoanelor, angajaţilor care s-au aflat în incinta clubului în perioada ianuarie – 30 octombrie 2015 este imputabilă, într-o măsură considerabil mai mare, inculpaţilor Radu Antonina Şi Matei George Petrică, ofiţeri ISU care, constatând starea necorespunzătoare din perspectiva inexistenţei măsurilor de securitate la incendiu şi inexistenţa autorizatiei PSI, nu au sancţionat SC Colectiv Club SRL, nu i-au stabilit măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, nu au raportat existenţa acestei situaţii ce putea duce chiar până la sesizarea primăriei pentru închiderea clubului.

Față de criteriile de individualizare arătate, Curtea va aplica inculpatului o pedeapsă orientată spre mediul prevăzut de lege, respectiv 4 ani de închisoare apreciind acest cuantum ca suficient pentru realizarea scopului de prevenție generală şi specială şi de reeducare al pedepsei”, au explicat judecătorii.

În cadrul motivării, Curtea de Apel arată că „este conștientă de amploarea activității pe care o desfășoară un primar, fiind practic imposibil ca acesta să verifice îndeplinirea condițiilor legale pentru toate documentele pe care le semnează”.

„De altfel, necesitatea unei astfel de verificări justifică existența aparatului de lucru din subordinea primarului. Acest aparat de lucru, însă nu se substituie primarului, ci doar îl sprijină pe acesta în desfășurarea atribuțiilor prevăzute de lege.

Rolul primarului nu este pur formal. Fiind învestit cu exercițiul autorității de stat, acesta are obligația de a verifica, cel puțin prin sondaj, actele pe care le semnează”, conform documentului citat anterior.

„Primarul nu făcea niciodată vreo verificare, ci pur și simplu, doar semna hârtiile care îi erau înaintate”

Magistrații spun, însă, că „primarul nu se poate apăra spunând că rolul lui este doar de a semna documente, verificarea și asumarea răspunderii penale revenind în exclusivitate funcționarilor din subordine”.

„Este adevărat că o astfel de obligație a primarului nu poate fi interpretată în mod excesiv, ci raportat la măsurile pe care acesta le-a luat în mod concret pentru a preveni actele de încălcare a dispozițiilor legale.

Or, în concret, primarul Sectorului 4 București nu făcea niciodată vreo verificare cu privire la actele depuse de solicitanți, ci pur și simplu, doar semna hârtiile care îi erau înaintate. Procedând astfel, acesta nu și-a întemeiat convingerea privind neproducerea rezultatului pe o împrejurare obiectivă, ci exclusiv pe hazard.

Dacă inculpatul ar fi verificat personal documentația în cazul a cel puțin unei unități care are nevoie de autorizație PSI, raportat la aspectele relatate de el (potrivit cărora autorizația PSI era necesară), în mod evident ar fi existat o clarificare a situației la nivelul Sectorului 4 și eventual, o nouă hotărâre de Consiliu Local.

Nedesfășurând nici măcar o verificare prin sondaj, inculpatul și-a asumat riscul eliberării unei autorizații în mod ilegal”, susțin judecătorii.

Piedone spune că denunțătorul în noul dosar este fostul primar Daniel Florea. „În căldurile lui, crezându-se tot în campanie, a făcut aceste denunțuri”

Piedone a fost găsit vinovat în dosarul Colectiv

Curtea de Apel București a pronunțat, joi, verdictul final în dosarul „Colectiv”. Primarul Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, iar patronii clubului au primit între 6 și 11 ani și 8 luni de închisoare.

Piedone este în prezent încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Cristian Popescu Piedone a făcut, joi, primele declarații după ce a fost condamnat la patru ani de închisoare în dosarul Colectiv. El a avut un mesaj șocant pentru părinții care și-au pierdut copiii în Colectiv.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și