Prima pagină » Actualitate » Motivul pentru care toți covrigeii au această formă, a unor mâini care se roagă

Motivul pentru care toți covrigeii au această formă, a unor mâini care se roagă

Motivul pentru care toți covrigeii au această formă, a unor mâini care se roagă

Covrigii sunt acel aliment atât de versatil încât poate fi mâncat dimineața, la prânz și seara și chiar ca și gustare. Sunt multe tipuri: sărați, dulci, cu semințe, cu mac, cu stafide, iar lista poate continua. Dar de ce au covrigii această formă, precum a unor mâini care se roagă?

Legenda spune că un călugăr italian a fost cel care a inventat covrigii, în anul 610 d.Hr., iar el și-a propus să recompenseze copiii pentru eforturilor lor de a învăța rugăciunile. Nu degeaba aceștia s-au numit „pretiola”, care înseamnă „mică recompensă”.

Practic, covrigii au forma a doua brațe încrucișate care se roagă, însă nimeni nu știe cu certitudine dacă la baza acestei legende se află o poveste adevărată.

Totuși, cei mai mulți experți consideră că acest preparat culinar are rădăcini creștine. De exemplu, în Biserica Catolică, covrigii au valoare religioasă datorită ingredientelor lor. Când sunt copți cu o rețetă simplă de făină și apă, ei pot fi consumați în perioada Postului Mare, când anumite alimente sunt interzise creștinilor, conform schoolperspektiva.ru.

De-a lungul vremii, covrigii au ajuns să fie asociați cu Postul și Paștele

Sursa foto: Profimedia

Imigranții germani și elvețieni au introdus covrigul, sau așa cum este adesea numit în Germania – brezel -, în America de Nord din secolul al XIX-lea. În 1858, Casper Glur, un brutar elvețian și membru al Societății Elvețiene de Colonizare, s-a stabilit în Tell, Indiana. Curând a devenit faimos pentru covrigii săi, care erau copți după o rețetă secretă elvețiană. Astăzi, rețeta este încă un secret, iar poveștile despre orașul Covrig încă atrag turiști din toată lumea.

În Rusia, cuvântul covrig este cunoscut încă din secolul al XVIII-lea. Vyborg, anexat în 1710, avea porecla „Orașul covrigilor”. Covrigul Vyborg (făcut din unt, cu cardamom și numeroase condimente) a fost copt după rețeta călugărilor franciscani și livrat la curtea imperială încă de pe vremea lui Petru I.

În Finlanda, Viipurinrinkeli este un fel de covrig foarte popular. Covrigii conțin de obicei: făină de grâu, sare, zahăr, drojdie și apă. Conform rețetei tradiționale, covrigeul format era fiert în apă și copt la cuptor pe paie.

Citește și:

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele