Prima pagină » Actualitate » Motivul pentru care Ucraina nu renunță la Insula Şerpilor, explicat de un expert militar român: „Un gest de prietenie faţă de România şi faţă de Europa, în general”

Motivul pentru care Ucraina nu renunță la Insula Şerpilor, explicat de un expert militar român: „Un gest de prietenie faţă de România şi faţă de Europa, în general”

Motivul pentru care Ucraina nu renunță la Insula Şerpilor, explicat de un expert militar român: „Un gest de prietenie faţă de România şi faţă de Europa, în general”

Ucraina va lupta pentru controlul asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră „cât va fi necesar”, a declarat – vineri – şeful Serviciilor de Informaţii al Armatei Ucrainene, Kirilo Budanov, potrivit Reuters. Insula Șerpilor se află la numai 45 de kilometri de România.

„Oricine controlează insula poate în orice moment să blocheze deplasarea de nave civile din toate direcţiile spre sudul Ucrainei”, a spus Budanov, într-o intervenţie televizată.

Astfel, recenta reluare a luptelor în jurul Insulei Şerpilor ar putea deveni o bătălie pentru control asupra coastei de vest a Mării Negre, în condiţiile în care forţele ruse luptă pentru a avansa spre nordul şi estul Ucrainei, potrivit unor oficiali din domeniul apărării.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, a declarat – joi – că Rusia încearcă să-şi sporească prezenţa militară în Insula Şerpilor pentru a bloca comunicaţiile maritime ale Ucrainei.

Insula Șerpilor se află la numai 45 de kilometri de România

Situată la numai 45 de kilometri de România, Insula Şerpilor este considerată importantă din punct de vedere tactic, dar în unele condiţii aceasta poate fi vitală din punct de vedere economic.

Costin Georgescu, fost director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), declara pentru Adevărul, în urmă cu ceva timp, că în eventualitatea unui armistiţiu, rămânerea Insulei Şerpilor în stăpânirea ruşilor poate afecta grav interesele României şi nu numai.

„Moscova va avea imediat pretenţii dacă Putin rămâne cu Insula Şerpilor, care se află aproape de zona economică exclusivă câştigată de România, conform unei decizii a Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga. Vorbim, deci, de o zonă în care se află zăcăminte de gaz care pot limita sau chiar exclude dependenţa României şi Europei de combustibilul rusesc. Putin nu va avea scrupule şi va contesta cu siguranţă decizia de la Haga privind zona economică exclusivă câştigată de România pe principiul «acolo vorbeaţi cu Ucraina, acum discutaţi cu Rusia». Oricum, este clar că pe lângă pretenţia imperialistă, Putin are în acest război şi clare interese economice. A jefuit Ucraina de cereale, de utilaje agricole, de uleiuri. Acum vizează clar şi gazul din Marea Neagră. Şi, repet, nu pentru că nu ar avea ei destul, ci pentru a nu da ocazia României şi UE să-şi scadă dependenţa de gazul rusesc. Drept urmare, prin aceste atacuri, cred că partea ucraineană vrea, practic, să ne ajute încercând să repună mâna pe Insula Şerpilor. Este un gest de prietenie faţă de România şi faţă de Europa, în general”, a precizat Costin Georgescu, pentru sursa citată.


Vă recomandăm și:

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și