Mulți dintre noi s-au întrebat de ce au pușculițele forma de porcușor și sunt folosite pentru a economisi bani, încă din copilărie.
Economisirea reprezintă un obicei care face parte din educația financiară a fiecărui om, dobândită încă din copilărie. Când un adult dădea bani unui copil sau acesta din urmă primea, să zicem, o alocație, era sfătuit să păstreze acele monede (sau – dacă era mai norocos – bancnote) într-o pușculiță. Cu agoniseala sa, copilul își putea cumpăra apoi jucăria dorită sau – în 2023 – gadget-ul…dorit. Dar de ce pușculița are forma unui porcușor?
În orice dormitor de copil se află, probabil, o pușculiță în formă de porcușor, unul din cele mai de preț lucruri pe care le deține, deoarece acolo se află „seiful” său neoficial.
Aproape toată lumea poate deschide un cont bancar de economii, dar nu oricine renunță la tradiționala pușculiță-porcușor.
Mai mult, acest porcușor poate fi „sacrificat”, dacă vremurile o impun sau cel mic dorește să-și cumpere ceva. Desigur, au trecut vremurile în care porcușorii de porțelan erau sparți pentru a lua banii din ei, deoarece pușculițele moderne dispun de un capac, pe unde poți scoate prețioasele monede sau bancnote și îl poți închide la loc.
Termenul de „pușculiță” provinde din limba franceză, „Huche”, dar este cunoscut și ca pușculiță, „containerul destinat acumulării și depozitării monedelor”.
Originea sa datează din secolul al II-lea î.Hr. în colonia greacă Priene, unde primele cutii de bani au fost descoperite în timpul săpăturii la o clădire rezidențială, din lut și cu fantă în față pentru depozitarea bănuților și bancnotelor.
Pușculițele în formă de porcușor au apărut 1.000 de ani mai târziu, pe insula indoneziană Java. Cele mai vechi datează din secolul al XII-lea. Locuitorii insulei le numeau „celengan”, care în limba spaniolă înseamnă „ca un mistreț”.
Pe continentul european, cea mai veche pușculiță se află în Turingia, Germania, datând din secolul al XII-lea. Nu erau folosite la scară largă la acea vreme și cele mai multe erau în forma unei cepe.
„Porcușorii” apar puternic în Evul Mediu timpuriu, scrie ziarulromanesc.de. Mistrețul și porcul simbolizează prosperitatea și abundența pentru culturile amintite.
O posibilă explicație poate fi găsită în teoria conținută în cartea „Las cosas nuestras de cada dia” de Charles Panati (1987). Scriitorul povestește că deja în Anglia, în epoca medievală, se foloseau pușculițe din lut portocaliu pe care le numeau „pygg”, de aici și evoluția la cuvântul „porc”.
În Spania, simbolistica porcului este asociată cu ceremonia sacrificării animalului care s-a îngrășat tot anul și care a permis conservarea cărnii sale în timp pentru a avea hrană garantată în lunile ce urmează.
Tocmai din acest motiv, pușculița-porcușor a devenit un simbol al economisirii pentru viitor și al bogăției și cumpătării, deopotrivă.