Prima pagină » Actualitate » Mugur Isărescu, întrebat dacă va mai candida la funcția de GUVERNATOR:”Din când în când trebuie să mă uit în buletin”

Mugur Isărescu, întrebat dacă va mai candida la funcția de GUVERNATOR:”Din când în când trebuie să mă uit în buletin”

Sursă foto: Alexandra Pandrea, Gândul

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a fost întrebat dacă va mai candida pentru un nou mandat, iar acesta a răspuns că nu el poate lua această decizie și că „din când în când” trebuie să se mai uite în buletin.

„Din când în când trebuie să mă uit în buletin. A apărut clar această problemă. Tânăr nu mai sunt. Am fost odată dar, sunt totuși mulți ani de atunci.

Nici nu depinde de mine și n-are niciun rost să facem o discuție în tema asta. Parlamentul României decide. Noi stăm până în ultima clipă, ținem frâiele și pe urmă predăm mandatul boardului viitor, căruia îi spunem ce am făcut și ce mai e de făcut. Nu noi luăm această decizie. Parlamentul hotărăște, partidele politice – așa cum spune legea. Noi trebuie să ne facem aici datoria până ultimul moment”, a precizat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a prezentat raportul cu privire la inflație și a precizat că este necesară o „ajustare fiscală”. El a mai menționat că datoria României nu este cea mai mare problemă, ci deficitul.

„Deficitul trebuie finanțat . A-l avea ne-finanțat ca și cum ai avea cheltuieli pe care nu le onorezi. El trebuie să fie finanțat – din surse interne sau externe. Nu cred că suntem o țară care să ne putem juca cu finanțarea deficitului. Apar într-adevăr penalizările când ai deficit prea mare, în sensul cresc dobânzile. Investitorii străini observă cât de greu facem corecția fiscală, dar corecția trebuie să o facă Guvernul”, a explicat Mugur Isărescu.

Întrebat cât de aproape este țara noastră de recesiune, acesta a răspuns că nu suntem în acea direcție.

„Nu suntem pe recesiune. Nu cred că suntem nici în direcţie. Din grafic o să vedeţi că cu consum în creştere, ar fi fost posibil, să zicem, dacă nu se atrăgeau banii europeni, dar văd că merg destul de bine. Deci investiţiile merg, consumul este în creştere, creditul şi-a revenit, încetinire de creştere economică am avut, dar recesiune înseamnă câteva trimestre de scădere a Produsului Intern Brut şi cifre mari, adică nu 0,1 sau… Deci nu avem recesiune şi nu vedem, nu avem această prognoză”, a completat guvernatorul BNR.

CITEȘTE ȘI:

Ce se întâmplă când depui o sesizare la DNSC privind o tentativă de phishing? Recomandările specialiștilor pentru evitarea fraudelor online

Mugur Isărescu, cea mai recentă personalitate folosită pentru tentative de fraudă financiară tip deepfake. Ghid de depistare a capcanelor

BNR menține dobânda-cheie pentru opta oară consecutiv. Bănca centrale se așteaptă la creșterea inflației în ianuarie

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între 2017 și 2020 a fost reporter la PrimaTV, unde ... vezi toate articolele

Citește și