Multe ALIMENTE considerate sănătoase au fost reclasificate. Care sunt și ce alternative avem

Publicat: 01 08. 2024, 12:30

This browser does not support the video element.

Multe alimente despre care avem impresia că ne ajută, pot fi dăunătoare. Pe listă se află alcoolul, sucul de fructe, mezelurile și iaurturile cu arome.

În ultimii ani, cercetările științifice au arătat că unele alimente și băuturi pe care le consideram sănătoase pot avea efecte negative asupra sănătății pe termen lung. Iată câteva exemple:

Vinul roșu

Timp de mulți ani, s-a crezut că vinul roșu consumat cu moderație are beneficii pentru inimă datorită antioxidanților. Însă studii recente sugerează că orice tip de alcool, inclusiv vinul roșu, poate crește riscul de boli cardiovasculare și cancer. Consumul de vin roșu este asociat și cu o durată de viață mai scurtă.

Sucul de fructe

Sucurile de fructe sunt bogate în vitamine și minerale, dar conțin și cantități mari de zahăr. Consumul frecvent de sucuri poate duce la creșterea în greutate, diabet și alte probleme de sănătate. Specialiștii recomandă să înlocuim sucurile cu apă sau smoothie-uri făcute în casă din fructe și legume.

Iaurturile cu arome

Iaurturile cu arome pot părea o opțiune sănătoasă, dar de fapt conțin mult zahăr adăugat. Zahărul poate crește riscul de obezitate, diabet și boli de inimă. Este mai bine să alegem iaurt simplu, grecesc sau bio, și să adăugăm fructe proaspete.

Mezelurile

Mezelurile precum cârnații, salamul sau crenvurștii sunt bogate în grăsimi saturate și sare. Consumul excesiv poate duce la creșterea colesterolului și tensiunii arteriale. Specialiștii recomandă să limităm consumul de mezeluri și să alegem variante mai slabe în grăsimi sau să le înlocuim cu carne proaspătă.

Așadar, unele alimente considerate sănătoase pot avea efecte negative asupra sănătății dacă sunt consumate în exces. Este important să citim cu atenție etichetele alimentare și să alegem variante cât mai puțin procesate și cu ingrediente simple. Un stil de viață sănătos include o dietă echilibrată, mișcare regulată și un somn odihnitor.

 

Sursă: Digi 24

Sursă foto: Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Freepik

CITEȘTE ȘI:

Unul din patru ROMÂNI nu are bani de vacanță. Fenomenul numit „sărăcie de vacanță” este tot mai răspândit în Europa

Anchetatorii au descoperit o nouă PROBĂ ADN în cazul doctoriței ucise

Canicula a EPUIZAT stocurile de aparate de aer condiționat. Ce soluție vor autoritățile să implementeze

Localnicii din Santorini se opun TURISMULUI de masă. Ce motive au?

Mykonos, paradisul mediteraneean care PIERDE turiști într-un ritm alarmant