Mulți români își cresc singuri PORCUL în propria gospodărie, dar cu ce preț? Cât costă, de-a lungul anului, să ai carne proaspătă de Crăciun
This browser does not support the video element.
Sunt mulți români care îsi cresc singuri porcul de Crăciun în propria gospodărie. Din dorința de a pune pe masa de sărbătoare o carne cât mai curată, cu un gust bun, oamenii au grijă tot anul cu ce hrănesc animalele. Dar cât costă să crești un porc în propria curte?
Pentru a aduce porcul la o greutate optimă, pentru a fi sacrificat de sărbători, oamenii îl cumpără cu aproximativ un an înainte, iar acesta costă undeva la 600 lei și are o greutate de aproximativ 10-15 kg.
Dacă vor alege să îl hrănească cu porumb cumpărat, atunci trebuie spus că acesta va costa undeva între 1.533 lei și 1.600 lei, potrivit Digi 24.
Dacă animalul are un consum mediu de 3 kg de boabe de porumb pe zi, dacă îi dau și tărâțe, la un consum de un sac pe lună, adăugăm 500 lei, iar costul final va fi de aproximativ 2.633 lei.
Dacă oamenii aleg însă să planteze pe câmp porumb, pe care să-l dea animalului, atunci vom avea un cost de 150-1.500 lei pentru plantarea porumbului și operațiunile de întreținere, plus costul îngrășământului folosit. Acesta este undeva la patru saci pentru un hectar, iar asta înseamnă încă aproximativ 650 lei, iar în acest caz costul final va fi undeva la 2.150 lei.
Dacă, însă, este secetă și recolta nu se face, oamenii ajung tot la magazin pentru a cumpăra furajele necesare. Dar, chiar dacă îl cresc cu semințe puse pe câmp sau semințe cumpărate, oamenii spun că gustul produselor făcute din carnea de porc crescut în curte este cu totul altul.
FOTO – Captură video: Digi 24