Prima pagină » Actualitate » Muniție provenită din cele două Războaie Mondiale, distrusă de pirotehniștii din Suceava. Cele peste 400 de elemente au fost strânse de pe teritoriul județului, de la începutul anului (FOTO-VIDEO)

Muniție provenită din cele două Războaie Mondiale, distrusă de pirotehniștii din Suceava. Cele peste 400 de elemente au fost strânse de pe teritoriul județului, de la începutul anului (FOTO-VIDEO)

Grupa Pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Bucovina” al judeţului Suceava a organizat joi, 13 mi, în poligonul Bogata, din comuna Baia, o misiune de distrugere a muniţiei adunate în primul semestru al acestui an, de pe teritoriul judeţului Suceava.

Elementele de muniţie proveneau din cele două Războaie Mondiale, unele dintre ele fiind în perfectă stare de funcţionare, şi au fost găsite în diferite localităţi din judeţ.

Distrugerea acestora s-a executat prin explozie, folosindu-se procedeul electric, dublat de un procedeu pirotehnic de siguranţă. Au fost distruse, astfel, 405 de elemente de muniţie:

  •  285 de muniții infanterie;
  • 35 de muniții artilerie;
  • 6 grenade de mână;
  • 79 alte elemente de muniție.

În urma distrugerii acestora nu au rezultat victime, pagube materiale sau accidente ecologice, misiunea pirotehniştilor încheindu-se cu succes.

În acțiunea lor pirotehniştii au fost sprijiniţi de către lucrătorii Serviciului de Acţiuni Speciale, ai Serviciului Poliţiei Rutiere, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean şi cadre locale din Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava, precum şi de lucrătorii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Baia.

Pirotehniştii ISU Suceava reamintesc populaţiei principalele măsuri care se aplică la descoperirea unor muniţii rămase neexplodate:

  • Se interzice atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
  • Se interzice lovirea sau mişcarea muniţiilor descoperite în pământ sau la suprafaţă;
  • Se interzice introducerea în foc a muniţiilor descoperite;
  • Se interzice demontarea focoaselor sau a altor părţi componente şi secţionarea acestora;
  • Se interzice jocul cu elementele de muniţie neexplodate;
  • Se interzice ridicarea, transportul şi folosirea muniţiilor pentru diferite activităţi sau ca ornamente;
  • Cetăţenii care au descoperit sau au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate trebuie să sune la numărul unic de urgenţă 112.

Citește și:

Bombardarea unei clădiri din Fâșia Gaza, surprinsă în timpul unei transmisiuni live

S-a tras cu un pistol cu bile metalice asupra unui autobuz STB. Incidentul a avut loc în cartierul Bucureștii Noi

Un artist ucrainean pictează icoane pe cutiile de arme: „Vreau să transform moartea prin pictarea vieții”


 

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și