Străzile din sectorul 1 al Capitalei sunt în pericol de a se transforma în adevărate bombe ecologice din cauza crizei gunoaielor. Specialiștii infecționiști spun că deșeurile pot provoca, mai ales vara, infecții foarte grave în rândul populației. Locuitorii din sectorul condus de Clotilde Armand vor avea din nou de suferit, asta pentru că, potrivit Romprest, primăria ar plăti discreționar facturile către compania de salubrizare.
Sectorul 1 din Capitală se confruntă din nou cu o criză a gunoaielor. Cei de la Romprest spun că primăria condusă de Clotilde Armand ar pălti discreționar facturile pentru serviciile prestate.
De aici, un întreg blocaj, care se va răsfrânge asupra cetățenilor, pentru că străzile s-ar putea umple din nou cu gunoaie, ceea ce va reprezenta un pericol major pentru sănătatea publică.
„Pericolul pentru sănătata publică din cauza gunoaielor de pe străzi este extrem de mare. Mereu au fost o problemă, mai ales acum, când a venit vara, iar din cauza căldurii există pericolul unor infecții majore, de toate felurile.
La aceste gunoaie ajung și șobolanii, dar mai ales muștele, care vin primele, și dispersează tot felul de substanțe din gunoaiele menajere, precum stafilococi”, a declarat pentru Gândul.ro dr. Gheorghe Enache, medic primar boli infecțioase și conferențiar universitar.
Medicul ne arată care sunt principalele infecții ce se pot răspândi din cauza gunoaielor.
„Cele mai răspândite, adică la ordinea zilei, sunt toxinfecțiile alimentare, din cauza muștelor, care ajung pe alimente, fie de la noi de acasă, care nu sunt bine acoperite, dar și din magazine. Musca se duce pe gunoaie și aduce foarte ușor infecția pe alimente, cum este, de exmplu, brânza, sau alte alimente neambalate. Este foarte grav ce se întâmplă, oamenii pot face dizenterii și enterocolite severe”, mai explică dr. Gheorghe Enache.
Gunoaiele de pe străzi reprezintă un pericol foarte mare și pentru animale și pentru mediu.
„Gunoaiele de pe străzi produc o substanță care ajunge în canalizare, apoi în apă. Sunt un pericol foarte mare pentru mediu. Din păcate, acestea atrag câinii și pisicile, mai ales în sectorul 1, la periferie, unde nu este gestionată probleme câinilor fără stăpân.
La aceste gunoaie se adaugă toți microrbii și bacteriile din măștile aruncate de oameni, acum, în pandemie”, a precizat pentru Gândul Tudor Tim Ionescu, activist de mediu.
Sectorul 1 din Capitală se confruntă de la 1 iunie cu o nouă criză a gunoaielor, suprapusă peste lipsa de deratizare și dezinsecție din București.
Reprezentanții companiei Romprest, societate care are contract cu autoritatea locală pentru salubrizare, acuză primăria că în continuare „achită discreționar facturile”. Mai mult, din cauza datoriilor acumulate, operatorii de sortare care lucrau cu Romprest au suspendat aceste activități. În consecință, sectorul 1 se va confrunta din nou cu problema gunoaielor de pe străzi.
„Refuzul nejustificat la plata facturilor pentru servicii confirmate, în perioada iulie-decembrie 2020, și plata discreționară a prestațiilor, respectiv jumătate din prestația lunară a activităților de salubrizare stradală, în perioada ianuarie-martie 2021, au dus la acumularea unui debit restant de peste 120 milioane lei, din care 96 milioane datorie istorică aferentă prestațiilor din anul 2020 și 24 milioane aferente prestațiilor din anul 2021”, au transmis, joi, cei de la Romprest.
Potrivit sursei citate, compania a acumulat la rândul ei datorii către alte firme colaboratoare.
„Odată cu acumularea restanțelor, începând cu luna februarie 2021, operatorii stațiilor au notificat Romprest că vor suspenda activitatea prestată în beneficiul Sectorului 1, iar în cursul lunii mai, începând cu data de 22 mai, au suspendat activitatea și au interzis accesul autospecialelor Romprest în stațiile de sortare”, se arată în comunicat.