Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a aterizat marți la Taipei în ciuda amenințărilor repetate ale Chinei. Beijingul amenință. „Statele Unite vor fi cu siguranță responsabile pentru consecințe și vor trebui să plătească prețul pentru atacul lor asupra suveranității și securității Chinei”, a declarat și purtătoarea de cuvânt a diplomatiei chineze, Hua Chunying.
Aeronava cu care a călătorit Nancy Pelosi a aterizat pe aeroportul din Taipei. Nancy Pelosi a fost întâmpinată de oficialii taiwanezi.
Nancy Pelosi își va petrece noaptea în Taiwan iar miercuri dimineață se va întâlni cu președintele Tsai Ing-Wen, cu vicepreședintele Lai Ching-De și va participa la o sesiune specială a Parlamentului de la Taipei.
Departamentul american al Apărării a intensificat prezența militară în zona Asia-Pacific în contextul vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan.
LIVE: House speaker Nancy Pelosi expected to arrive in Taipei https://t.co/OvDvJ7ZFWJ
— Reuters (@Reuters) August 2, 2022
RAW: Plane carrying Nancy Pelosi lands in Taiwan. Pelosi becomes the most senior US official to visit the island in decades. pic.twitter.com/8l7pJTaGmu
— DW News (@dwnews) August 2, 2022
Avioane de război chineze au survolat marți linia care desparte strâmtoarea Taiwan, cu puțin timp înainte de sosirea așteptată la Taipei a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, pentru o vizită care a dus fricțiunile dintre Washington și Beijing la un nou nivel.
Conducerea chineză a avertizat în repetate rânduri împotriva faptului că Pelosi, un critic de lungă durată al Beijingului, face o călătorie în Taiwanul autoguvernat, pe care China îl revendică ca fiind al său.
În cea mai recentă salvă retorică, ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat marți că politicienii americani care „se joacă cu focul” în chestiunea Taiwanului „nu vor ajunge la un sfârșit bun”.
#BREAKING: Despite China’s warnings and threats, Speaker Nancy Pelosi lands in Taiwan and is seen waving towards media from tarmac of the airport. First such high level visit to Taiwan from US in 25 years.pic.twitter.com/bAqo2W2Aij
— Aditya Raj Kaul (@AdityaRajKaul) August 2, 2022
Statele Unite au declarat luni că nu se vor lăsa intimidate de ceea ce au numit „zornăit de sabie” chinezesc.
Cele mai multe dintre întâlnirile planificate de Pelosi, inclusiv cu președintele Tsai Ing-wen, au fost programate pentru miercuri, a declarat o persoană familiarizată cu itinerariul ei.
Ministerul de Externe din Taiwan a declarat că nu are niciun comentariu cu privire la rapoartele privind planurile de călătorie ale lui Pelosi, în timp ce biroul acesteia a păstrat, de asemenea, tăcerea.
Marți seară, cea mai înaltă clădire din Taiwan, Taipei 101, a fost iluminată cu mesaje care includeau: „Bine ați venit în Taiwan”, „Speaker Pelosi”, „Taiwan (inimă) SUA”.
Greetings for Pelosi on one of the skyscrapers in Taipei. Before landing remains in the region of 10-20 minutes. pic.twitter.com/M6gBnqDkm8
— Spriteer (@spriteer_774400) August 2, 2022
În contextul în care tensiunile sunt deja ridicate, mai multe avioane de război chineze au zburat marți dimineață în apropierea liniei mediane care desparte strâmtoarea Taiwan, a declarat o sursă pentru Reuters.
Mai multe nave de război chineze au navigat, de asemenea, în apropierea liniei neoficiale de demarcație începând de luni, a precizat sursa.
Sursa a spus că atât navele de război cât și avioanele chinezești au „strâns” linia mediană, o mișcare neobișnuită pe care persoana a descris-o ca fiind „foarte provocatoare”.
Avioanele chinezești au efectuat în mod repetat mișcări tactice de „atingere” scurtă a liniei mediane și de întoarcere în cerc de cealaltă parte a strâmtorii, în timp ce avioanele taiwaneze erau în așteptare în apropiere, a spus persoana respectivă.
Avioanele chinezești au părăsit zona după-amiază, dar navele au rămas, a precizat aceasta. Avioanele niciuneia dintre cele două părți nu traversează în mod normal linia mediană.
Între timp, patru nave de război americane, inclusiv un portavion, au fost poziționate în apele de la est de Taiwan în ceea ce Marina americană a numit desfășurări de rutină.
Portavionul USS Ronald Reagan a tranzitat Marea Chinei de Sud și se afla în prezent în Marea Filipinelor, la est de Taiwan și Filipine și la sud de Japonia, a declarat pentru Reuters un oficial al marinei americane.
Acesta opera împreună cu un crucișător cu rachete ghidate, USS Antietam, și un distrugător, USS Higgins. Nava de asalt amfibie USS Tripoli se afla, de asemenea, în zonă.
Începând de săptămâna trecută, Armata Populară de Eliberare a Chinei a efectuat diverse exerciții, inclusiv exerciții cu focuri reale, în Marea Chinei de Sud, Marea Galbenă și Marea Bohai, într-o demonstrație a puterii militare chineze.
Sursa: Reuters