Prima pagină » Actualitate » NASA, misiune istorică. Robotul spațial Peregrine a decolat spre Lună

NASA, misiune istorică. Robotul spațial Peregrine a decolat spre Lună

NASA, misiune istorică. Robotul spațial Peregrine a decolat spre Lună

Racheta Vulcan, care transportă robotul lunar Peregrine, a fost lansată luni dimineață, 8 ianuarie 2024, de la Cape Canaveral din Florida.

Misiunea Peregrine este dezvoltată de compania privată de zboruri spațiale Astrobotic și finanțată parțial de NASA.

De unde vine numele Peregrine

Peregrine a fost numită după cea mai rapidă pasăre din lume.

Robotul va transporta 21 de pachete pe Lună, unele dintre ele pentru NASA, informează BBC.

Racheta Vulcan a avut la bord robotul Peregrine și s-a lansat de la Space Launch Complex-41, de la Cape Canaveral, din Florida. Racheta îl va duce pe Peregrine la mai mult de 360.000 km deasupra Pământului înainte de a începe călătoria sa.

Va face o buclă în jurul planetei înainte de a se îndrepta către Lună și de a încerca o aselenizare pe 23 februarie.

Robotul va analiza atmosfera lunară și va încerca să descopere mai multe informații despre modul cum s-a mișcat apa în jurul Lunii.

Prima aterizare a unei nave spațiale comerciale pe Lună ar fi o piatră de hotar în explorarea spațiului.

Peregrine Mission One conține mai multe experimente NASA care ar putea deschide calea pentru programul Artemis. Acest program își propune să ducă oamenii din nou pe suprafața lunară înainte de sfârșitul anului 2030.

Peregrine, la 50 de ani după „Apollo”

La peste 50 de ani după ultima misiune din programul spaţial Apollo, Statele Unite încearcă, iată, să plaseze din nou un modul pe Lună. Compania Astrobotic ar putea deveni prima firmă privată care reuşeşte o astfel de performanţă. Modulul de alunizare Peregrine nu va avea niciun astronaut la bord.

Agenţia spaţială americană a ales în urmă cu mai mulţi ani să acorde unor companii sarcina de a trimite experimente ştiinţifice şi tehnologice pe Lună – un program denumit CLPS. Acele contracte cu preţuri fixe vor permite dezvoltarea economiei lunare şi furnizarea unui serviciu de transport spaţial la un preţ mai scăzut.

Doar patru ţări au reuşit să trimită cu succes vehicule pe Lună prin intermediul agenţiilor lor spaţiale: Statele Unite, Rusia, China şi, recent, India.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și