NASA și Agenția Spațială Europeană caută urme de viață pe planeta Marte. „Misiunea asta a fost una extrem de aventuroasă”

Publicat: 20 05. 2024, 22:05
Actualizat: 21 05. 2024, 00:07

This browser does not support the video element.

NASA (National Aeronautics and Space Administration/Administrația Națională Aeronautică și Spațială) și ESA (European Space Agency/Agenția Spațială Europeană) caută urme de viață pe planeta Marte în cadrul unui  program care prevede un rober capabil să foreze 2 metri sub suprafața planetei pentru a căuta gheață neafectată de radiații.

„Este vorba de eșantioane de roci care vor fi extrase, prin foraje, la adâncini de 2 metri sub suprafața marțiană. Acolo e posibil ca și în prezent să existe viață. Oricum, ar putea să existe urmele vieții din trecutul planetei Marte. Ei bine, analizele care vor fi realizate cu ajutorul noului rover (…) ne vor putea răspunde la întrebări extrem de interesante.

Misiunea asta a fost una extrem de aventuroasă. A demarat undeva la începutul anilor 2000, ca proiect, ca temă de cercetare. Inițial, trebuia să participe NASA și Agenția Spațială rusească, RosCosmos. NASA a avut dificultăți financiare pentru că, mă rog, cheltuieli mari, bugetul a tot fost redus… s-a cam retras din afaceri și a rămas numai RosCosmos. Dar, așa cum vă dați seama, odată cu invazia Ucrainei de către ruși, colaborarea pentru această misiune a fost ruptă”, a spus – la Aleph News – Cristian Român, senior editor la revista Știință și Tehnică.

FOTO-ilustrație: nasa.gov