Poliția de Frontieră reprezintă una dintre cele mai importante forțe de securitate ale României, iar Ziua Națională reprezintă un moment extrem de important pentru polițiștii de frontieră.
Cu atât mai mult, ziua de 1 decembrie este și mai importantă pentru 33 dintre ei, polițiștii fiind născuți chiar în această zi semnificativă pentru poporul român.
„Sunt deosebit de mândru și onorat că sunt născut pe 1 Decembrie, iar faptul că sunt polițist de frontieră și apăr hotarele țării îmi dă o dublă responsabilitate!”, ar suna răspunsul dat de aceștia atunci când au fost întrebați despre data lor de naștere.
„Ziua de 1 Decembrie înseamnă pentru români cea mai frumoasă pagină din istoria României, iar unitatea – ca ideal național, rămâne una dintre valorile de neprețuit ale națiunii noastre, reprezentând tot ceea ce ne definește ca popor. Fiind născută la 1 decembrie, l-am admirat întotdeauna pe Octavian Paler care spunea că «pentru mine, România nu e doar o țară. E un destin». Asta a însemnat și înseamnă România și pentru mine: un destin. Indiferent unde m-au dus pașii, am reprezentat România cu dragoste, cu onoare, cu profesionalism și cu mândrie. E frumos să iubești locul în care te-ai născut și să fii atașat de el, iar a promova valorile patriei tale este un lucru minunat, deoarece dorești ca și alții să înțeleagă de ce sunt acestea atât de valoroase. Întotdeuna mi s-a părut firesc să iubesc acest «acasă» și să mă mândresc că pentru mine acasă înseamnă România. Devenirea și împlinirea noastră națională ne-au transformat într-o națiune românească puternică. Românii sunt cei care definesc România. Să fim, deci, buni, onești, muncitori și recunoscători pentru tot ce ne oferă această patrie!”, spune comisar șef de poliție Ioana Bordeianu, profesor, cu o experiență de 26 de ani, la Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră Avram Iancu, Oradea, cea care, de-a lungul anilor, a format 24 de serii de elevi.
„Un tânăr de doar 23 de ani, unul dintre cei mai tineri polițiști de frontieră, subinspector de poliție Andrei Adrian Confederat, de la Sectorul Poliției de Frontieră Izvoarele Sucevei – Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, proaspăt absolvent al Academiei de Poliție Alexandru I. Cuza, București. Emoția i se simte în glas, iar chipul îi trădează surprinderea de a se destăinui în fața voastră.
Acest lucru este reflectat și în mărturisirea făcută: «Fiind născut pe 1 Decembrie, am avut încă de mic insuflată ideea de patriotism, care a fost ca un ghid spre a mă ajuta să conștientizez mai mult sacrificiile făcute de înaintașii noștri pentru ca România să arate așa cum este astăzi. Ulterior, acest lucru a deschis drumul către o carieră în Poliția de Frontiera Română, carieră în care îmi doresc să contribui cât de mult pot pentru a duce mai departe ceea ce strămoșii noștri au construit». Ambiția și perseverența, care l-au ghidat în toți acești ani, sunt de neegalat. În anul 2018, după un examen eşuat la Academia de Poliţie, a fost admis la Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră Avram Iancu” Oradea unde a urmat cursurile școlii doar 3 luni, deoarece dorința de a deveni ofițer nu apucase să se stingă. În 2019 a susținut din nou examenul la Academia de Poliție, de astă cu succes, urmând ca la finalul celor trei ani de studiu să își înceapă cariera ca ofițer de poliție la frontiera verde. Suntem convinși că de-a lungul carierei vom auzi multe lucruri frumoase despre Andrei.
23 de ani împlineşte şi colegul nostru Aurel Carauleanu de la Garda de Coastă, doar că 23 de ani de carieră ca polițist de frontieră. O viață de om, am putea spune. Iar această zi îl va prinde la datorie, la Sectorul Poliției de Frontieră Negru Vodă.
„Pentru mine, ziua de 1 Decembrie, reprezintă, în egală măsură, un moment de nostalgie, dar și de bucurie. Sunt nostalgic pentru că mai adaug un an în buchetul vieții, dar sunt fericit pentru că este ziua patriei mele, România, căreia i-am jurat credință. Pentru mine familia este cea mai importantă și nu îmi doresc decât sănătate. Însă, cel mai frumos cadou pe care pot să-l ofer țării mele, este acela că în această zi de sărbătoare, sunt în serviciu și o servesc cu onoare!”.
Purtăm uniforma de poliţist de frontieră pentru a fi remarcați ca făcând parte din acestă nobilă şi frumoasă armă. Şi o purtăm cu onoare și mândrie! După pandemie și un conflict armat la granițele țării, polițiștii de frontieră sunt aceiași oameni mereu la datorie în linia întâi! Poate că nu avem întotdeauna zâmbetul la noi, dar suntem primii care vă spunem ”Bine ați venit acasă!” sau ”Drum bun!”. Așa face și inspector de poliție Andrei Prodan, de la Centrul de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei Aeroport Otopeni București, care a îmbrăcat uniforma de polițist de frontieră avându-l ca model pe fratele său. De 5 ani în linia întâi, pe aeroportul cu cel mai mare flux de pasageri, ne spune că fiecare zi este o provocare. Îi place să interacționeze cu oamenii, chiar să ghicească ce naționalitate au înainte să le verifice documentele, să îi îndrume și să le spună o vorbă bună. Cel mai mult îl impresionează bunicii sau rudele care au în îngrijire cetățeni români minori și doresc să tranziteze frontiera de stat, dar care nu au toate documentele necesare, drept pentru care trebuie sa le întrerupă călătoria. Lupta dintre sentiment și rațiune este puternică, dar rațiunea întotdeauna primează. Firea sensibilă nu îl copleșește, dând dovadă de profesionalism și o bună pregătire practică. Anul acesta nu va petrece alături de prieteni, de 1 Decembrie va fi în serviciu, iar în piept va avea tricolorul de care este atât de mândru.
Dacă unii dintre colegi se gândesc la liniștea care îi așteaptă la încetarea activității, Felix Șoancă a avut determinarea și tăria de a învăța și a participa la examenul de trecere în corpul ofițerilor. Cu o pregătire temeinică și cu experiența dobândită până la acel moment, a reușit să promoveze examenul, ceea ce i-a adus împlinirea mult dorită pe plan profesional. Acum este inspector principal de poliție în cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Dolj – Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu. Pentru el această zi are o însemnătate specială, trezind în el emoția și patriotismul care i-au fost insuflate de către părinți. Gândul îl duce la copilărie, la tradițiile și obiceiurile din acea perioadă, precum și la paradele la care asista și admira în taină uniformele militare, sperând că într-o zi va fi asemenea lor. Sfatul său pentru cei care își doresc să urmeze o carieră în acest domeniu, ar fi să nu-și piardă motivația. E o carieră stabilă și interesantă, dar plină de provocări, care formează oameni cu caractere puternice și echilibrate. Să conștientizeze că, în permanenţă, va fi nevoie să răspundă, cu promptitudine și seriozitate, cerințelor societății. Vor fi zile liniștite, dar și zile încărcate cu situații neprevăzute, iar la final se vor bucura de faptul ca își vor lasă amprenta asupra societății și a oamenilor cu care interacționează.
Cu bucuria de a vă reda spusele colegilor noștri care simt și trăiesc într-un gând, povestea noastră continuă…
Și cum Banatu-i Fruncea, vi-l prezentăm pe agent de poliție Mihai Gănțoi de la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara. “Mi-a plăcut întotdeauna să cred că fiind născut de Ziua Națională a României nu a fost ceva întâmplător! Spun asta pentru că îmi iubesc țara și încerc să fiu un exemplu cât mai bun pentru poporul român, de aceea am ales și o carieră în serviciul patriei, fiind încadrat la Sectorul Poliției de Frontieră Deta. Ziua Națională a României are o însemnătate specială nu doar pentru mine, ci și pentru întreaga societate românească, marcând unul dintre cele mai importante evenimente istorice. Românii de pretutindeni sărbătoresc, pe 1 Decembrie, Ziua Națională a României, cel mai important moment din istoria noastră ca popor. Cel mai mult îmi doresc să fim mândri de locurile în care ne-am născut, de tricolorul românesc – care are cele mai frumoase culori, dar și de limba maternă care ne alină suferința și în care ne exprimăm cele mai frumoase trăiri.”
L-am întrebat și pe agent de poliție Lucian Molnar de la Sectorul Poliției de Frontieră Gîrla Mare – Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, care a terminat studiile Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră Avram Iancu, Oradea în noiembrie 2018, unde îl duce gândul când aude de 1 Decembrie? Originar din Bistriţa, Lucian spune că: „În fiecare an, de 1 Decembrie mă gândesc la familie și la prietenii mei. Deși meseria aleasă m-a dus departe de cei dragi, mereu mă întorc acasă pentru a-mi serba ziua de naștere alături de familie și prieteni.” Lucian este pasionat de natură, iar faptul că își desfășoară activitatea la “frontiera verde”, într-un cadru de vis, spune foarte multe despre el. „Am ales această meserie după multă căutare, deoarece lumea din Bistrița nu vorbește despre ea, neavând frontieră, opțiunea evidentă pentru tineret fiind continuarea studiilor la universitățile din Cluj-Napoca. Mereu am vrut sa fiu în mijlocul naturii și tot timpul am căutat oportunitatea de a face ceva cu însemnătate pentru România. Ca agent de poliție de frontieră reprezint țara și mă bucur că sunt în poziția de a ajuta la respectarea și apărarea drepturilor în România.”La mulți ani tuturor celor ce simt și gândesc românește!
Cum am fi putut încheia această poveste? Cum vă spuneam la început, nimic nu este întâmplător. L-am lăsat la sfârșit pe colegul nostru cu nume predestinat și sufletul mare cât România.
Odată cu Ţara îl sărbătorim și pe Ţară Andrei, poliţist de frontieră la Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Botoşani – Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, care va împlini 37 de ani. Dragostea de ţară i-a fost însuflată de către părinţi, iar cea pentru meserie de către dascălii săi de la Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu”, Oradea, inclusiv de către dna Ioana Bordeaianu, cea care a deschis seria colegilor prezentați astăzi. Este de veghe la fruntariile ţării de peste 15 ani, fiind unul din membrii echipei pe care te poţi baza, după cum spun colegii săi de la Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, Sectorul Poliției de Frontieră Vicov, Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Sibiu, locurile în care a lucrat. Și ne este atât de drag să îi spunem Ţară. Andrei este un exemplu de coleg care a demonstrat că se poate, având curajul şi puterea de a învăţa şi de a se perfecţiona, devenind din agent, ofiţer, împărtăşind un mesaj convingător de putere și curaj către toţi cei care îl cunosc. „Este Ziua Ţării mele şi este şi Ziua mea! Este ziua care mă trimite cu gândul la locul de unde am început şi unde trebuie să ajung, pentru binele familiei şi a ţării noastre dragi. Faptul că sunt născut chiar de Ziua României dovedește că sunt făcut pentru acestă meserie, să asigur paza graniţelor ţării noastre”, a răspuns Andrei la întrebarea „Ce semnifică pentru tine ziua de 1 Decembrie?” adăugând din suflet urarea „La mulţi ani România!”
Încheiem povestea cu credința că, prin noi, ducem mai departe valorile, simbolurile și reperele naționale, pentru generațiile următoare!
La mulți ani tuturor celor ce simt și gândesc românește!
La mulți ani, România! La mulți ani, români!