Nașterea de pe trotuar, imaginea neputinței sistemului de sănătate. Primele concluzii și primele sancțiuni după RAPORTUL DSP Ialomița
Cazul femeii gravide din Ialomița a deschis, încă o dată, „Cutia Pandorei” cu privire la sistemul medical românesc și la calitatea actului medical pentru pacient. S-a vorbit despre demisii și demiteri, însă, până acum, nimeni nu a vorbit despre îmbunătățirea serviciilor medicale de la Spitalul Municipal Urziceni. Între timp, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Ialomiţa a finalizat raportul de control la Spitalul Municipal Urziceni, unde o femeie a născut pe trotuarul din faţa unităţii medicale, asistată de un echipaj de la Ambulanţă, constatând o lipsă acută de personal, dar şi nerespectarea mai multor prevederi legale. Managerul unităţii medicale, medicul şi asistenta care erau de gardă au fost sancţionaţi.
Potrivit raportului, Secţia Obstetrică-Ginecologie este, de fapt, nefuncţională, pacienta nu a fost consultată de către medicul de gardă, care este chirurg, dar asistenta a încercat să o împiedice să iasă din spital până la sosirea ambulanţei. Managerul unităţii medicale, medicul şi asistenta care erau de gardă au fost sancţionaţi.
DSP Ialomiţa a precizat, în raportul întocmit după realizarea controlului de la Spitalului Urziceni, că la data verificării, pe secţia de Obstetrică – Ginecologie erau patru saloane, patru paturi, niciun pacient, un medic și două asistente.
În concluzie, secţia de Obstetrică-Ginecologie este nefuncţională la data controlului. Spitalul Municipal Urziceni are în structura sa 20 de paturi OG, cinci paturi de neonatologie (care au fost transformate în paturi COVID-19), fără a avea linie de gardă pe vreuna din specialităţile enunţate mai sus”, se arată în raportul DSP, potrivit news.ro.
Sursa citată a menţionat că din documentele puse la dispoziţie de unitatea sanitară reiese faptul că, în data de 31 iulie, în jurul orei 05:21 pacienta B. R. în vârstă de 24 de ani, domiciliată în localitatea Bărbuleşti, s-a prezentat la CPU, fiind înregistrată în registrul de consultaţii, fără a fi consultată de medicul de gardă (medic cu specialitate de chirurgie generală).
Menţionăm că, pacienta prezenta dizabilităţi, fiind surdo-mută, motiv pentru care era însoţită de către soţ şi soacră. În Registrul de consultaţii nu apar completate toate rubricile, nefiind menţionată ora de prezentare a pacientei. De asemenea, în Registrul de consultaţii, pacienta figurează ca şi diagnosticată cu «sarcină la termen», existând şi parafa medicului de gardă (nu s-a putut identifica motivul lăsării acesteia). Din Nota de relaţie a acestuia reiese faptul că nu a fost anunţat de către asistentă, nu a văzut pacienta, dar parafa se afla la dispoziţia cadrelor medii sanitare”, mai precizează raportul.
Decizii în PNL Ialomița după scandalul de la spitalul din Urziceni
Dragoş Soare, liderul PNL Ialomiţa, a anunţat că joi vrea să ceară excluderea din partid a primarului din Urziceni, Constantin Sava, după scandalul generat de cazul femeii care a născut pe trotuar, lângă spitalul din localitate.
Reamintim că un filmuleț cu femeia care naște pe trotuar, în fața spitalului, a făcut înconjurul internetului. Proaspăta mămică nu ar fi fost primită în spitalul din Urziceni deoarece toate locurile ar fi fost ocupate.
După ce femeia, în vârstă de 24 de ani, a născut în curtea Spitalului Municipal din Urziceni, și nu într-o sală de nașteri, așa cum ar fi fost normal, polițiștii au deschis un dosar pentru ”săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, ca urmare a neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu de către personalul medical”, managerul spitalului a fost sancționat, iar Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat.
„Am încredere că lucrul acesta se va duce până la capăt”
În urma analizei ultimelor zile şi a două discuţii pe care le-am avut cu domnul Sava, care nu a înţeles nimic din ceea ce i s-a întâmplat, am luat hotărârea pe care am comunicat-o și conducerii centrale, de a cere excluderea domniei sale din partid. Nu este o decizie simplă, nu este o decizie neapărat uşor de digerat, pentru că discutăm de un partid politic care are la bază voturile, dar voturile sunt după interesul pe care-l avem pentru comunităţile pe care le conducem.
Şi atunci, am luat hotărârea ca mâine (n.r. – joi), în Biroul Permanent judeţean, să propun excluderea domniei sale din partid, urmând ca validarea şi aprobarea să fie făcută in BPN. Am încredere că lucrul acesta se va duce până la capăt”, a declarat Dragoş Soare, miercuri seară, într-o emisiune televizată.
„Am spus că poate omul îşi revine în timp, poate învaţă”
Președintele PNL Ialomiţa a reamintit că primarul oraşului Urziceni a fost suspendat din funcţia de preşedinte al organizaţiei PNL Urziceni începând din februarie 2022.
Motivele care au stat la baza suspendării sunt legate tot de comportamentul domniei sale, care nu a înţeles că reprezintă un partid istoric şi că avem nevoie să aibă o conduită mult mai aşezată şi mult mai serioasă. A fost primul semnal pe care i l-am dat şi a fost ferm, şi l-am făcut şi public. Am şi făcut afirmaţii prin care am spus că nu este reduta personală a domniei sale, nici a PNL Urziceni, nici a municipiului Urziceni.
Nu ştiu cât a înţeles domnia sa, din acel moment am devenit inamicul public numărul unu al domniei sale, a continuat cu injurii etc. Nu m-a făcut asta să luăm în forurile statutare decizii mai dure. Am spus că poate omul îşi revine în timp, poate învaţă, dar se pare că….”, a explicat Soare.
Primarul oraşului Urziceni, Constantin Sava, a intrat în atenţia publică în urma scandalului izbucnit după ce o femeie a fost nevoită să nască pe trotuar, în faţa spitalului sin localitate.
Edilul a făcut declaraţii referitoare la faptul că femeia era surdo-mută, dar şi la etnia acesteia, motiv pentru Consiliul Naţional pentru Combaterea discriminării s-a autosesizat.
Primarul a anunţat, miercuri, suspendarea din funcţie a managerului Spitalului Urziceni, Daniela Elena Ianuş, deşi inclusiv filiala Ialomiţa a partidului a solicitat demisia acesteia şi a precizat că Ianuş şi-a pierdut calitatea de membru PNL.
Ministrul Rafila nu le găsește scuze cadrelor medicale care nu au asistat-o pe femeia însărcinată pe motiv că aveau altă specialitate
”Faptul că doi colegi de la serviciu de ambulanță au putut să asiste această naștere în condiții improvizate, în exterior, iar copilul și mama sunt bine, arată de fapt că ei puteau foarte bine să fie asistați în interiorul spitalului, de cei care erau, indiferent de specialitatea medicului care era de gardă. Existau acolo asistenți medicali.
Lucrul ăsta se putea realiza în interiorul spitalului, în condiții de siguranță mult mai bune decât cele improvizate din exterior. Personal și colegii mei au asistat naștere atât în facultate, cât și în stagiatură. Deci nașterile necomplicate nu constituie o problemă și în niciun caz nu trebuie respinsă sau îndrumată o femeie care este în travaliu spre altă unitate medicală, pentru că sunt riscuri atât pentru mama, cât și pentru copil”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe de presă.
CITEȘTE ȘI: