NATO programează o reuniune specială cu Rusia pe fondul crizei din Ucraina
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a programat pentru săptămâna viitoare o reuniune specială a ambasadorilor aliați și a înalților oficiali ruși, în contextul în care ambele părți încearcă să dialogheze pentru a preveni un conflict deschis în legătură cu Ucraina, a declarat marți un oficial NATO.
Alarmată de consolidarea militară a Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina, alianța militară occidentală a încercat de luni de zile să obțină o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, dar forumul părea în pericol după o dispută de spionaj în octombrie.
Reuniunea consiliului, un format folosit pentru dialog din 2002, va avea loc la Bruxelles pe 12 ianuarie, după ce oficialii americani și ruși vor purta discuții de securitate pe 10 ianuarie la Geneva.
Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a zburat marți în Ucraina pentru o călătorie de două zile în scopul de a-și arăta sprijinul pentru Kiev, care aspiră să adere la blocul comunitar și la NATO.
În pregătirea diplomației de săptămâna viitoare, miniștrii de externe ai NATO vor organiza o videoconferință vineri, la ora 13.00 GMT, prezidată de Stoltenberg, a precizat alianța într-un comunicat.
Moscova vrea garanții că NATO își va opri expansiunea spre est și va pune capăt cooperării militare cu Ucraina și Georgia, care au dispute teritoriale cu Rusia.
De asemenea, Moscova neagă afirmațiile SUA potrivit cărora ar plănui o invazie în Ucraina și acuză Kievul că își consolidează propriile forțe în estul țării.
„Orice dialog cu Rusia ar trebui să se desfășoare pe baza reciprocității, să abordeze preocupările NATO cu privire la acțiunile Rusiei… și să aibă loc în consultare cu partenerii europeni ai NATO”, a declarat oficialul NATO.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a confirmat că oficialii ruși vor participa la reuniunea Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles.
Viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov și alți oficiali ruși de rang înalt sunt așteptați să participe la discuțiile de la Bruxelles, după ce s-au întâlnit cu secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, la Geneva.
În 13 ianuarie, discuțiile vor continua în formatul mai larg al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), cu sediul la Viena, care include Statele Unite și aliații săi din NATO, precum și Rusia, Ucraina și alte state foste sovietice.
Borrell, care a avut un rol central în strategia blocului de sporire a sancțiunilor împotriva unor înalți oficiali ruși în 2021, consideră că „UE nu poate fi un spectator neutru în cadrul negocierilor dacă Rusia dorește cu adevărat să discute despre arhitectura de securitate a Europei”, potrivit unui purtător de cuvânt al UE.
Uniunea Europeană vede Ucraina ca pe un „partener strategic”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Borrell, însoțit de ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, va vizita în timpul vizitei sale linia de contact a Ucrainei cu rebelii separatiști susținuți de Rusia. Miniștrii de externe ai UE sunt așteptați să discute următorii pași în cursul lunii ianuarie.