Prima pagină » Actualitate » NATO și Germania exclud un răspuns militar în cazul unei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei

NATO și Germania exclud un răspuns militar în cazul unei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei

NATO și Germania exclud un răspuns militar în cazul unei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cancelarul german, Olaf Scholz, au exclus marţi un răspuns militar în cazul unei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei.

Va exista un cost politic ridicat, un cost economic ridicat dacă se produce o intervenţie şi se încalcă principiul integrităţii teritoriale”, a spus Scholz la o conferinţă de presă comună cu Stoltenberg după o întâlnire avută la Berlin, potrivit agenţiei EFE.

Secretarul general al NATO a declarat şi el că Alianţa a transmis Rusiei mesajul că dacă alege calea ”violenţei” se va confrunta cu un ”preţ ridicat” politic şi financiar. Stoltenberg a menţionat că există state membre NATO dispuse să livreze arme Ucrainei, dar sunt mai multe puncte de vedere pe acest subiect, el însuşi evitând să se pronunţe.

De asemenea și ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat luni că speră că tensiunile tot mai mari cu Rusia în legătură cu Ucraina vor putea fi rezolvate prin diplomație, dar a avertizat că Moscova va avea de suferit dacă va ataca Ucraina.

„Fiecare nou act agresiv va avea un preț foarte ridicat pentru Rusia, din punct de vedere economic, strategic, politic”, a declarat Baerbock într-o conferință de presă comună cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba.

Germania refuză să trimită arme defensive la Kiev

Germania și-a reiterat refuzul de a trimite Ucrainei arme defensive care, potrivit Kievului, ar ajuta țara să respingă o eventuală invazie rusă. Această decizie face parte dintr-o nouă politică de pace germană care vizează restricționarea exporturilor de arme și promovarea păcii prin diplomație.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock, care s-a aflat la Kiev în cadrul unui turneu care o va duce apoi la Moscova, a declarat luni (18 ianuarie) că speră că tensiunile cu Rusia în legătură cu Ucraina ar putea fi rezolvate prin diplomație, dar a avertizat că Moscova va avea de suferit dacă își va ataca vecinul.

Marea Britanie a început livrarea armelor în Ucraina

Marea Britanie a declarat luni că a început să furnizeze Ucrainei arme antitanc pentru a o ajuta să se apere de o eventuală invazie, în timpul unei confruntări cu Rusia, care a masat trupe în apropierea graniței ucrainene.

Țările occidentale spun că se tem că Rusia pregătește un pretext pentru un nou asalt asupra Ucrainei, pe care a invadat-o în 2014.

„Am luat decizia de a furniza Ucrainei sisteme de arme defensive antiblindate ușoare”, a declarat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, în fața parlamentului, precizând că primele sisteme au fost deja livrate luni și că un număr mic de personal britanic va asigura instruirea pentru o perioadă scurtă de timp.

El nu a precizat numărul sau tipul de arme care au fost trimise, dar a spus: „Nu sunt arme strategice și nu reprezintă o amenințare pentru Rusia. Ele sunt pentru a fi folosite în autoapărare”.

„Sunt arme cu rază scurtă de acțiune …., dar cu toate acestea ar face ca oamenii să se gândească la ceea ce fac, iar dacă tancurile s-ar rostogoli în Ucraina, ar invada-o, atunci acestea ar face parte din mecanismul de apărare.”

 

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și