NATO trimite mai multe nave și avioane de luptă în Europa de Est. Jens Stoltenberg: ”Vom răspunde întotdeauna la orice deteriorare a mediului nostru de securitate”
Alianța Nord-Atlantică (NATO) a luat decizia de a suplimenta numărul de nave și avioane de luptă în Europa de Est, într-o încercare de a răspunde prezenței militare din ce în ce mai amenințătoare a Rusiei la granița cu Ucraina.
Este o perioadă extrem de tensionată la început de an, după ce 2021 se încheiase într-o notă pesimistă în ceea ce privește o eventuală invadare a Ucrainei de către Rusia. Cu toate că oficialii Kremlinului neagă un astfel de scenariu, reprezentanții NATO consideră că amenințarea nu poate fi tratată cu superficialitate, cu atât mai mult cu cât Rusia a solicitat ca trupele Alianței să fie retrase din România și Bulgaria, pentru a se reveni la configurația strategică din 1997.
Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Alianței Nord-Atlantice, Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică și urmează să desfășoare patru avioane de luptă F-16 în Lituania în sprijinul misiunii de poliție aeriană de lungă durată a NATO în regiune. De asemenea, Spania trimite nave pentru a se alătura forțelor navale NATO și ia în considerare trimiterea de avioane de luptă în Bulgaria.
Franța, la rândul ei, și-a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe în România sub comanda NATO. Țările de Jos trimit două avioane de luptă F-35 în Bulgaria, din luna aprilie, pentru a sprijini activitățile de poliție aeriană ale NATO în regiune și pune o navă și unități terestre în așteptare pentru Forța de răspuns a NATO.
Statele Unite au precizat, totodată, că iau în calcul să-și sporească prezența militară în partea de est a Alianței.
Jens Stoltenberg: ”NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja și a apăra toți Aliații”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că salută astfel de demersuri, asigurând că Alianța Nord-Atlantică va lua toate măsurile necesare pentru consolidarea flancului de est.
În același timp, Stoltenberg a avertizat că va exista un răspuns NATO la orice ”deteriorare” a ”mediului de securitate”.
”Salut faptul că aliații contribuie cu forțe suplimentare la NATO. NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja și a apăra toți Aliații, inclusiv prin consolidarea părții de est a Alianței. Vom răspunde întotdeauna la orice deteriorare a mediului nostru de securitate, inclusiv prin consolidarea apărării noastre colective”, a transmis secretarul general NATO.
Ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, în 2014, NATO și-a sporit prezența în partea de est a alianței, inclusiv cu patru grupuri de luptă multinaționale în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia.
”Aceste unități, conduse de Regatul Unit, Canada, Germania și, respectiv, Statele Unite ale Americii, sunt multinaționale și pregătite pentru luptă. Prezența lor arată clar că un atac asupra unui aliat va fi considerat un atac asupra întregii Alianțe. Nu existau forțe NATO în partea de est a Alianței înainte de 2014”, se mai precizează în comunicatul transmis.
Citește și: