Prima pagină » Actualitate » Nava-școală Mircea a traversat canalul Corint pe furtună. „O manevră pe cât de dificilă, pe atât de spectaculoasă”

Nava-școală Mircea a traversat canalul Corint pe furtună. „O manevră pe cât de dificilă, pe atât de spectaculoasă”

Echipajul de pe nava-școală Mircea a reușit să traverseze cu succes canalul Corint în condiții meteo extrem de neprielnice, după cum se vede în imaginile video spectaculoase publicate de Ministerul Apărării Naționale pe rețele sociale.

Nava-școală „Mircea” a tranzitat, pentru al doilea an consecutiv, canalul Corint, care leagă Marea Egee de Marea Ionică, în după-amiaza zilei de 4 iulie, la câteva ore după plecarea din portul Pireu.

„Temperaturile caniculare din ultimele zile nu prevesteau «ruperea de nori» ce avea să facă tranzitarea canalului o manevră pe cât de dificilă, pe atât de spectaculoasă. A plouat torențial cu descărcări electrice, vizibilitatea redusă și vântul făcând sarcina piloților din canalul Corint și a echipajului velierului una plină de provocări”, au scris reprezentanții MApN, pe contul de Facebook.

Nava-școală Mircea își continuă marșul de instrucție – cap compas Livorno, Italia, unde va acosta pe data de 10 iulie.

 

40 de zile de instrucție


Nava-școală „Mircea” a plecat miercuri, 26 iunie, din portul militar Constanța, în marșul internațional de instrucție din acest an al studenților Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”. Pe parcursul celor peste 40 de zile de marș, velierul va parcurge aproximativ 3.400 de mile marine și va acosta în porturile Pireu (Grecia), Livorno (Italia), Toulon (Franța), Palermo (Italia) și Bodrum (Turcia). La bordul navei simbol a Forțelor Navale Române se vor pregăti 86 de studenți din anul al II-lea de la Academia Năvală, precum și opt studenți străini de la academii partenere din Bulgaria, Letonia, Polonia, Spania și Turcia, potrivit comunicatului Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.

Tinerii cadeți se vor instrui sub supravegherea cadrelor didactice din Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și a instructorilor de la bordul navei. Pe lângă misiunea de a îi pregăti pe viitorii ofițeri de Marina și inspectori din structurile Poliției de Frontieră, nava-școală „Mircea” are și un rol important de reprezentare, velierul fiind Ambasadorul Onorific al României pe marile și oceanele lumii, precum și Ambasador al României sustenabile.

Velierul va reveni, în portul militar Constanța, la începutul lunii august.

Sursa foto+video: Academia Navală „Mircea cel Bătrân”

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și