Negocieri între Lavrov și Kuleba în Turcia. Kievul a cerut încetarea focului, eliberarea teritoriilor invadate și rezolvarea crizei umanitare. Ce vrea Rusia
Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a declarat miercuri că nu are „aşteptări mari” pentru întâlnirea sa programată cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în Turcia, joi, scrie CNN. Kuleba a spus pe Facebook că partea ucraineană lucrează din greu pentru ca discuțiile să fie „cât mai eficiente”. „Dar o să vă spun sincer că așteptările mele sunt moderate. Nu am așteptări mari, dar cu siguranță vom încerca să scoatem maximum din asta”, a continuat el.
Kuleba a spus că prioritățile Ucrainei sunt „încetarea focului, eliberarea teritoriilor noastre, iar al treilea punct este, desigur, rezolvarea tuturor problemelor umanitare”. „Acesta este un dezastru umanitar creat de armata rusă”, a adăugat el. Kuleba a spus că, mulțumită forțelor de apărare ale Ucrainei și sancțiunilor internaționale, se duce la întâlnirea cu Lavrov dintr-o „poziție puternică”. „Suntem puternici, suntem încrezători. Ce vom obține la final este o altă problemă. Depinde în special de instrucțiunile și directivele cu care va merge domnul Lavrov la aceste negocieri. Sper că va aborda aceste discuții cu bună-credință, nu din perspectivă propagandistică, ci să încerce cu adevărat să găsească o soluție pentru a pune capăt acestui război început de Rusia”, a spus Kuleba. „Acesta este un moment foarte important și sunt sigur că indiferent de cum se termină aceste negocieri, îl vom trece cu demnitate, pentru că suntem ucraineni”, a spus el.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, a declarat luni că Rusia este pregătită să oprească operațiunile militare „într-o clipă” dacă Kievul îndeplinește o listă de condiții, potrivit Reuters.
Rusia a cerut Ucrainei să înceteze acțiunile militare, să-și schimbe constituția pentru a consacra neutralitatea, astfel încât să nu adere la UE sau NATO, să recunoască Crimeea ca teritoriu rus și să recunoască republicile separatiste Donețk și Lugansk ca teritorii independente. A fost cea mai explicită declarație a Rusiei de până acum cu privire la condițiile pe care vrea să le impună Ucrainei pentru a opri ceea ce Kremlinul numește „operațiune militară specială” în Ucraina, care a dus la moartea a sute de civili și comiterea de crime umanitare teribile de către ruși.