Instanța a decis încetarea procesului penal împotriva fostului om de afaceri Nelu Iordache, în dosarul de evaziune în care era judecat de cinci ani, după împlinirea termenului maxim în care putea fi tras la răspundere penală, dar este obligat la plata impozitelor neachitate.
Tribunalul București a hotărât că Nelu Iordache nu mai este responsabil penal în cauza în care era acuzat de evaziune fiscală prin achiziții fictive de materiale de construcție în contul firmei Romstrade.
Cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului București în iulie 2018. Procurorii DNA l-au trimis atunci în judecată pe Nelu Iordache, la data faptelor asociat și administrator al SC Bata Sky Imobiliare SA, pentru evaziune fiscală în formă continuată și delapidare, firma SC Bata Sky Imobiliare SA, pentru evaziune fiscală în formă continuată, pe Imad Ali, la data faptei administrator al unor societăți comerciale, pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, precum și pe Mioara Băluță, la data faptei angajată în cadrul unei bănci și pe Luiza Maria Ilie, pentru mărturie mincinoasă.
„În perioada februarie – aprilie 2011, inculpatul Iordache Nelu, în calitatea menționată mai sus, a înregistrat în contabilitatea SC Bata Sky Imobiliare SA, achiziții fictive de materiale publicitare promoționale în valoare totală de 46.356.636,79 lei, din care TVA în cuantum de 8.972.252 lei. Prin aceste demersuri inculpatul a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 8.972.252 lei (echivalentul a 2.133.254 euro), reprezentând TVA dedusă în mod nelegal. Produsele respective ar fi fost achiziționate de la două societăți administrate de inculpatul Imad Ali”, arată DNA în rechizitoriu.
Ulterior, până în ianuarie 2014, Nelu Iordache și-ar fi însușit ilegal peste 47 de milioane de lei, bani pe care i-a „justificat” prin simularea unui împrumut pe care l-ar fi acordat firmei SC Bata Sky Imobiliare SA.
„În acest sens, a încheiat un contract prin care a atestat în mod neadevărat că a împrumutat societatea cu suma de 11.000.0000 euro. Acest contract a generat, în sarcina societății, o obligație de restituire a sumei respective în favoarea inculpatului Iordache Nelu, deși în realitate firma nu a încasat niciodată vreun ban, în modalitatea de mai sus. Fiind audiate în prezenta cauză, inculpatele Băluță (fostă Stancu) Mioara, angajată a unei bănci, și Ilie (fostă Cristescu) Luiza Maria au declarat în mod mincinos că, în perioada 18 – 28 aprilie 2011, în unitatea bancară în care prima își desfășura activitatea, au fost desfășurate operațiuni în sensul celor arătate mai sus, în realitate, nefiind depusă, plătită și retrasă vreo sumă de bani”, potrivit DNA.
Agenția Națională de Administrare Fiscală a declarat că se constituie parte civilă în proces cu suma de 8.988.122,01 lei, iar procurorii au pus sechestru asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin lui Nelu Iordache și SC Bata Sky Imobiliare SA.
Potrivit sentinței pronunțate joi 11 mai, procesul penal împotriva lui Nelu Iordache, compania Romstrade SRL, și a lui Imad Ali încetează, în baza prevederilor legale.
Conform art 396, alin (6) din Codul de procedură penală, încetarea procesului penal se pronunţă în cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. f.), respectiv dacă a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică.
În cazul infracţiunii de evaziune fiscală, pedeapsa maximă este de 11 ani, iar termenul de prescriere se calculează de la data producerii faptelor. Conform Codului Penal, constituie infracțiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi fapte săvârșite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscal. Dacă prin aceste faptele s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 2 ani, iar dacă s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 3 ani.
Conform Codului penal, termenele de prescripție a răspunderii penale pentru persoana fizică este de 10 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 15 ani.
Pe latura civilă, instanța a admis în parte acţiunea civilă exercitată de Statul Român prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) împotriva inculpaţilor Iordache Nelu, Romstrade S.R.L. și Imad Ali şi a dispus obligarea acestora la plata în solidar a sumei de 9.427.490 lei reprezentând impozit pe profit suplimentar, la care se adaugă şi obligaţiile fiscale accesorii, calculate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală de la data la care obligaţia a devenit scadentă până la data executării integrale a plăţii, precum şi obligaţiile fiscale accesorii calculate la T.V.A. aferent facturilor fiscale emise de societăţile Ramo-Time S.R.L. şi Daima Construct S.R.L. (accesorii aferente perioadelor fiscale decembrie 2011-mai 2012 şi decembrie 2011-februarie 2013).
În plus, a menţinut măsura asigurătorie a sechestrului asigurător instituită de DNA prin ordonanţa nr. 56/P/2013, din data de 13 martie 2013, cu privire la bunurile mobile şi cele imobile aparținând inculpaților Iordache Nelu, Romstrade S.R.L. și Imad Ali.
Astfel, a menținut în integralitate sechestrul asigurător aplicat prin procesul verbal din data de 15 martie 2013 cu privire la un număr de 2.362.057 acțiuni în valoare totală de 23.620.570 lei (valoare nominală de 10 lei/acțiune), deținute de inculpata Romstrade S.R.L. la Blue Air – Transport Aerian S.A. (în prezent Bata Sky Imobiliare S.A.), potrivit sentinței Tribunalului București.
Decizia nu e definitivă și se poate ataca în 15 zile de la comunicare.
Aceste este al doilea dosar de care omul de afaceri scapă de răspunderea penală, după ce, în ianuarie 2023, Curtea de Apel Bucureşti i-a anulat o pedeapsă de 12 ani şi 6 luni închisoare primită în dosarul delapidării companiei de transport aerian Blue Air.
Nelu Iordache execută în prezent o condamnare definitivă de 11 ani şi 9 luni de închisoare în dosarul legat de fraude cu fonduri europene alocate pentru construcţia autostrăzii Nădlac – Arad. Omul de afaceri a mai fost condamnat definitiv la 6 ani pentru nereguli în modernizarea Transalpina.
Conform ordonanței procurorilor DNA de punere în mișcare a acțiunii penale, din decembrie 2012, inculpatul Nelu Iordache, în calitate de administrator al firmei SC ROMSTRADE SRL, a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei de 25.000.000 lei, bani încasați în vederea proiectării și execuției lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, lucrarea fiind finanțată în proporție de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.
La acea dată, prin ordonanțele din data de 1 decembrie 2012, procurorii au dispus extinderea cercetărilor și punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Iordache Nelu, administrator al SC Romstrade SRL, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
Potrivit DNA, cea mai mare parte a banilor, și anume 9.724.780 lei din suma destinată pentru construcția autostrăzii, a fost folosită pentru achitarea unor datorii ale societăților în care era direct interesat, plăți făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă.
O altă parte din bani, și anume 9.861.000 lei, au fost retrași în numerar cu scopul declarat al achiziției de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare cumpărare fictive. Inculpatul Iordache Nelu a falsificat personal 7 dintre aceste contracte.
În ceea ce privește alte 20 de operațiuni comerciale ce nu au legătură cu proiectul construirii autostrăzii, Iordache Nelu i-a instigat pe unii angajați ai SC ROMSTRADE SRL să falsifice documente justificative.
Banii au fost folosiți fie pentru rambursarea de dobânzi și comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au a fost cheltuiți cu titlu de onorariu notar public, taxă de carte funciară și impozit aferente achiziționării unui teren în comuna Adunații Copăceni, precum și pentru materiale, lucrări și servicii de consultanță și transport necesare proiectului de construcție, a unui complex în comuna Adunații Copăceni. Toate aceste plăți nu au legătură cu proiectul de construcție a autostrăzii.
Pentru a disimula adevărata proveniență a banilor utilizați pentru plățile sus menționate, învinuitul Nelu Iordache a trecut acești bani, pe baza unor facturi care atestau operațiuni fictive, prin firmele administrate de complicii săi. Apoi banii s-au întors cu explicația „plată eronată” sau „plată nedatorată” în contul SC ROMSTRADE SRL deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operațiunile de plăți aferente contractului pentru construirea autostrăzii.
Activitatea infracțională a fost desfășurată cu sprijinul unor administratori ai unor firme care, în baza unor înțelegeri cu Nelu Iordache, au emis facturi aferente proiectului de construire a autostrăzii, le-au stornat și au restituit, de regulă în aceeași zi, sumele de bani la SC ROMSTRADE SRL, în alt cont, cu explicația de plată eronată sau necuvenită.