Nelu Tătaru, mesaj pentru pelerinii de Sfânta Parascheva: „Să evităm locurile aglomerate”

Publicat: 03 10. 2020, 17:32
Reguli noi pentru credincioșii care vin la Iași / Sursa FOTO: https://www.cancan.ro

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, prezent la Iași, a transmis sâmbătă, un apel la responsabilitate participanților la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. Ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă în mod tradițional municipiul Iași în cel mai mare centru de pelerinaj din România, dar pentru sărbătoarea din acest an, desfășurată sub semnul pandemiei, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei și autoritățile locale au anunțat reguli ferme pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Nelu Tătaru le-a atras atenția pelerinilor care vor participa la manifestările legate de sărbătoarea Sfintei Parascheva să încerce să păstreze distanța fizică, să evite locurile aglomerate.

Manifestările trebuie gestionate „cu anumite rețineri”

„La începutul acestei pandemii spuneam că că nu vom avea un an normal, nu am avut Sărbători Pascale, nu am avut Rusalii ca în alți ani, nu am avut concedii, nici aceste sărbători nu vor fi ca în ceilalți ani. Trebuie să respectăm reglementările din prespital. Pandemia se tranșează în prespital”, a adăugat Nelu Tătaru,.

Întrebat ce sfaturi are pentru pelerini, ministrul a răspuns: portul măștii, distanțare și dezinfectant. „În același timp, să ne dăm seama că mergem în locuri aglomerate. Să evităm acele locuri aglomerate, în măsura în care putem păstrăm niște precauții”, a spus Tătaru, citat de Mediafax.

Ca răspuns la întrebarea dacă se va putea gestiona număr mare de pelerini, Tătaru a spus că are încredere în autoritățile locale: „Vrem, nu vrem, suntem în timp de pandemie. Vrem, nu vrem, sunt sărbătorile Iașului, dar va trebui să le adaptăm contextului”.

Nelu Tătaru a precizat că a reevaluat capacitatea de paturi, precum și capacitatea spitalului de la Lețcani de a prelua pacienți. „Scenariile sunt pregătite, adaptarea se face la nivel nivel local, descentralizat”, cu supraveghere de la autoritățile naționale, a spus ministrul

Sărbătorile Iașului și manifestările legate de sărbătoarea Sfintei Parascheva trebuie gestionate „cu anumite rețineri” și atunci vom vedea că această creștere (a numărului de infectări – n.r.) va fi ușoară și va putea fi gestionată „de noi, ca și corp medical. Gestionare înseamnă nu suprapopularea unităților de primire urgențe, nu suprapopularea terapiilor intensive, ține doar de noi dacă acest număr de cazuri va crește”, a mai declarat ministrul.

Iașiul se numără printre județele cele mai lovite de pandemia de COVID-19. De la debutul acesteia, în județ s-au înregistrat 5.430 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 172 în ultimele 24 de ore, conform informării de sâmbătă a Grupului de Comunicare Strategică.

Reguli anunțate de Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Marea sărbătoare de „Sfânta Parascheva” de pe 14 octombrie va fi una diferită în acest an, din cauza pandemiei. Mitropolia Moldovei și Bucovinei anunță că pelerinajul din acest an la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași va fi organizat cu multe restricții.

O decizie în premieră luată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei este să nu mai organizeze anul acesta procesiunea „Calea Sfinţilor“ , când circa 10.000 de oameni urmau un sobor de preoţi pe străzile din Iaşi care purta pe braţe racla cu moaştele Sf. Parascheva şi a altui sfântului adus cu ocazia acestei celebrări. Anul acesta, racla cu sfintele moaşte va fi purtată de o maşină în procesiune.

„Momentul tradiţional „Calea Sfinţilor” va avea o altă desfăşurare întrucât nu este permisă prezenţa mulţimilor de credincioşi. Racla cu sfintele moaşte va fi purtată de o maşină în procesiune pe străzile mai importante din toate cartierele oraşului. Credincioşii din Iaşi vor putea astfel să privească şi de la nivelul ferestrelor şi al balcoanelor acest „pelerinaj” deosebit al Sfintei Cuvioase Parascheva“, au precizat reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Și CFR Călători a anunțat că va suplimenta capacitatea de transport în perioada 7/8 – 15/16 octombrie 2020, pentru pasagerii care doresc să călătorească spre/dinspre Iaşi cu ocazia Sărbătorii Sfintei Parascheva.

Primarul Mihai Chirica a anunţat, din septembrie, că anul acesta Sărbătorile Iaşiului se vor desfăşura fără concerte şi fără Festivalul Vinului.

Anul trecut, în primele patru zile de pelerinaj s-au închinat la sfintele moaște peste 100.000 de credincioși, în timp ce alți 55.000 de oameni așteaptau să se închine. La încheierea pelerinajului, zeci de credincioși s-au înghesuit să ia florile cu care a fost decorat baldachinul  unde au fost depuse moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.