Nereguli la RetuRO. Un audit KPMG indică deficiențe majore și posibila favorizare a unei firme ce asigură logistica

Publicat: 12 12. 2024, 12:52
Foto ilustrativa: sursa foto: Envato

Un audit al KPMG indică probleme grave în gestionarea sistemului de garanție-returnare administrat de RetuRO. Mai exact, raportul semnalează deficiențe operaționale, financiare și suspiciuni de favorizare a firmei GEODIS, care asigură logistica pentru tot sistemul, scrie evz.ro.

Conform auditului, GEODIS ar fi emis facturi cu descrieri generale, fără documente de suport, iar plățile s-au efectuat în integralitate, fără verificări suplimentare. Ba mai mult, tarifele practicate depășesc nivelul pieței, fiind selectați furnizori afiliați fără licitație. Contrar cerinței contractuale de minimum trei ani de experiență, subcontractorii sunt firme nou-înființate, cu puțini angajați.

Totodată, auditul mai evidențiază costuri suplimentare nejustificate, aprobate de conducerea GEODIS pentru rezolvarea unor probleme de servicii neprevăzute contractual. Accenture și Buleocean sunt alte două firme, angajate pentru optimizări logistice, desi această sarcină revenea deja GEODIS.

Raportul mai subliniază că sistemul IT pentru gestionarea logisticii nu a fost implementat corespunzător, iar centrele de sortare sunt supraaglomerate. De asemenea, performanțele operaționale sunt slabe, întârzierile sunt frecvente, iar lispa unui manager operational în teren afectează calitatea serviciilor.

Mai mult, conducerea RetuRO ar fi tolerat deficiențele, insistând asupra relației cu GEODIS. Se suspectează deci CEO=ul RetuRO, Gemma Webb, ar fi colaborat cu GEODIS pentru a favoriza firma în cadrul sistemului.

De precizat este că problemele din sistem au afectat activitatea retailerilor și a consumatorilor. Comercianții reclama întârzieri în preluarea ambalajelor și imposibilitatea de a stoca sticlele returnate.

Garda Națională de Mediu și ANPC au dat amenzi de 2,7 milioane de lei pentru aceste deficiențe, impunând și măsuri stricte pentru remediere, printre care și finalizarea modulelor IT necesare.

Sistemul de garanție-returnare a fost lansat în noiembrie 2023. El urmărește colectarea ambalajelor de sticlă, plastic și metal, cu o țintă de 85-90% până în 2026. Cu toate acestea, rata de returnare până în noiembrie 2024 este de numai 52% pentru plastic și metal și 50% pentru sticlă.

De menționat este că țara noastră este încă la începutul tranziției spre economia circulară, cu o rată de doar 1,3% conform Băncii Mondiale. Sistemul SGR este esential pentru această tranziție, dar deficiențele semnalate în raport pun în pericol atingerea obiectivelor.

Care este poziția RetuRO

Compania RetuRO SGR revine cu următoarele precizări:

„Compania RetuRO SGR dorește să clarifice informațiile recent apărute și să sublinieze că auditul menționat reprezintă un instrument standard, utilizat în mod constant pentru a asigura îmbunătățirea continuă și eficiența operațională. În plus, având în vedere provocările primului an de implementare și necesitatea de a acționa rapid, astfel de rapoarte de audit sunt esențiale pentru a ghida eforturile companiei de îmbunătățire, dar și de a identifica orice arie ce necesită ajustări.

SGR în România este un sistem complex, și tocmai de aceea, pentru a răspunde dificultăților inerente și pentru a adapta permanent procesele și procedurile interne, efectuăm periodic evaluări cu sprijinul echipei de audit intern.

În ceea ce privește parteneriatele cu actorii implicați în funcționarea SGR, acestea sunt stabilite în urma unor licitații desfășurate în mod transparent, pe baza unor criterii clar definite. Alegerea furnizorului de logistică și transport s-a realizat în urma unei evaluări riguroase, care a avut în vedere capacitatea acestuia de a gestiona fluxuri mari și complexe, precum și expertiza profesională dovedită de-a lungul timpului. Această metodă strategică asigură o desfășurare eficientă a operațiunilor, iar prin monitorizarea constantă a performanțelor colaboratorilor noștri, garantăm respectarea principiilor de transparență.

Criteriile utilizate au fost îmbunătățite de-a lungul timpului, datorită evaluărilor periodice realizate de companie, ceea ce a contribuit semnificativ la performanțele excepționale ale sistemului. În ultimele trei luni, rata de colectare a ambalajelor a depășit, în medie, 80%, iar în primul an de activitate au fost colectate peste 3 miliarde de ambalaje, dintre care 200.000 de tone au fost deja predate către reciclatori. Aceste realizări demonstrează eficiența și soliditatea sistemului în atingerea obiectivelor asumate pe termen lung.”

CITEȘTE ȘI: