Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Nicolae Bănicioiu, achitat pe fond la ÎCCJ pentru luare de mită. Av. Eliza Ene Corbeanu: „Judecătorii au constatat că fapta nu există”

EXCLUSIV | Nicolae Bănicioiu, achitat pe fond la ÎCCJ pentru luare de mită. Av. Eliza Ene Corbeanu: „Judecătorii au constatat că fapta nu există”

EXCLUSIV | Nicolae Bănicioiu, achitat pe fond la ÎCCJ pentru luare de mită. Av. Eliza Ene Corbeanu: „Judecătorii au constatat că fapta nu există”

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, vineri, pe fond, achitarea fostului ministru al Sănătății și al Tineretului și Sportului, Nicolae Bănicioiu, pentru luare de mită. Apărătoarea sa, avocata Eliza Ene Corbeanu, consideră decizia o victorie de etapă importantă și se pregătește pentru apel. În cazul acuzației de trafic de influență, completul instanței supreme a constatat prescripția.

Decizia de vineri vine după ce Înalta Curte de Casație și Justiție decisese în iunie 2022 începerea judecării pe fond a dosarului în care fostul ministru al Sănătății și al Tineretului și Sportului, Nicolae Bănicioiu, era acuzat de corupție.

„Este e o victorie de etapă. Avem și apelul, la Completul de cinci, dar suntem încrezători. Faptul că judecătorii de la Înalta Curte au apreciat că pentru luarea de mită fapta nu există este un lucru extraordinar pentru noi”, a declarat avocata Eliza Ene Corbeanu, pentru Gândul.

Infracțiunea de trafic de influență s-a prescris, au constatat judecătorii supremi.

Traseul dosarului

Nicolae Bănicioiu fusese trimis în judecată de procurorii DNA în decembrie 2021, sub acuzația de trafic de influență și luare de mită. Procurorii susțineau că ar fi promis unor oameni de afaceri că va interveni pentru numirea sau menținerea în funcție a unor manageri de spital și ar fi primit, în schimb, aproape 4 milioane de lei.

Conform procurorilor, Nicolae Bănicioiu, ar fi comis infracțiunile între 21 decembrie 2012 și 7 aprilie 2015,  perioadă în care ocupa funcția de ministru al Tineretului și Sporturilor.

El ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ulterior ar fi primit în numerar, de la unul din cei doi oameni de afaceri, suma totală de 1.292.122 lei reprezentând dividende aferente anului 2013 distribuite de două societăți comerciale care comercializau bunuri către spitale publice/institute.

„În schimb, ar fi promis că își va exercita influența asupra ministrului sănătății de la acea vreme, astfel încât să îl determine să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle acestuia de serviciu, acte reprezentate de:

  • menținerea în funcția de manager/prelungire interimat/nerevocarea din funcția de manager a persoanelor din conducerea unui număr de 5 spitale publice/institute din municipiul București și județul Ilfov aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relații comerciale profitabile,
  • sau numirea pe funcția de manager a acelor spitale publice/institute a unor persoane apropiate oamenilor de afaceri”, conform DNA.

Potrivit procurorilor, fostul ministru ar fi fost ajutat la comiterea acestei infracțiuni de trafic de influență de Cătălina Alexandra Furtună, trimisă și ea în judecată în acest dosar.

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și