La doar câteva ore după ce România a intrat parțial în Spațiul Schengen, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a transmis că următorul nostru obiectiv este clar: aderarea deplină, inclusiv cu granițele terestre, cât mai repede posibil!
Într-o primă fază, Schengen și-a deschis doar granițele aeriene și maritime pentru România.
„În viață și în istorie există momente decisive care marchează sfârșitul unor etape și începutul unui nou viitor. Sunt acele momente la care ne referim cu «înainte» și «după». 31 martie 2024 este și ea o astfel de dată.
De astăzi, țara noastră va face parte din Schengen cu frontiere aeriene și maritime”, a scris pe Facebook Nicolae Ciucă.
Până acum, adaugă liderul PNL, România a urmat un drum lung în parcursul integrării sale europene.
„Ridicarea vizelor din 2002 și admiterea în UE în 2007 au fost etape majore în parcursul nostru de până azi.
Iar următorul nostru obiectiv este clar: aderarea deplină la Spațiul Schengen, inclusiv cu granițele terestre, cât mai repede posibil”, încheie Nicolae Ciucă.
România şi Bulgaria au devenit, de duminică, 31 martie, state membre ale spaţiului Schengen aerian și maritim.
Astfel, începând de azi, vor fi ridicate controalele la frontierele aeriene şi maritime, iar persoanele se vor putea deplasa liber către sau dinspre alte state membre Schengen, transmite Poliţia de Frontieră.
Concret, nu se vor mai opri la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceştia urmând să meargă direct către porţile de îmbarcare. În sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligaţie suplimentară.
Însă, poliţiştii de frontieră vor fi în continuare prezenţi în incinta aeroporturilor şi vor efectua acţiuni poliţieneşti punctuale şi inopinate pentru a verifica identitatea şi situaţia legală a persoanelor, dar şi pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale.
Acţiunile poliţieneşti se vor efectua în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Într-un astfel de caz, poliţistul va putea face demersuri pentru a stabili identitatea persoanei şi verificări în bazele de date operative. Poliţiştii vor avea în dotare dispozitive mobile de control cu care vor efectua aceste verificări.
În ceea ce priveşte cetăţenii români minori, ca şi în cazul adulţilor, aceştia nu vor mai efectua controlul de frontieră şi, de asemenea, vor merge direct către poarta de îmbarcare.
Aceştia NU vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spaţiul Schengen cu aceleaşi documente ca şi până în prezent.
În acest context reamintim pe scurt, care sunt documentele necesare la ieşirea din ţară în cazul cetăţenilor români minori, în funcţie de situaţie.
Dacă minorul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o terţă persoană sunt necesare:
Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit va avea nevoie de:
Pentru a verifica dacă cetăţenii români minori şi însoţitorii acestora sunt în posesia documentelor amintite, poliţiştii de frontieră pot efectua verificări punctuale în incinta aeroportului.
Dacă se constată că aceştia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieşirea din ţară.
Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulţi cât şi pentru minorii români, condiţiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră.