Există două scenarii demne de luat în calcul în ceea ce privește rocada premierilor și ambele depind de stingerea grevei din educație, dar și de adoptarea noii grile de salarizare unitare de către Ministerul Muncii, au declarat surse politice, în exclusivitate pentru GÂNDUL. Dacă tensiunile dintre sindicate și Guvern s-ar stinge, premierul și-ar depune vineri mandatul. Dacă nu, data de 15 iunie ar fi agreată la nivelul Coaliției. În ambele scenarii, UDMR ar rămâne la guvernare. Comasarea ministerelor ar putea veni după numirea lui Marcel Ciolacu în funcția de premier, iar scenariul rocadei în septembrie nu este luat în calcul, au precizat sursele citate.
Varianta depunerii mandatului de către Nicolae Ciucă vinerea aceasta este plauzibilă doar în cazul în care situația din educație se va detensiona, iar noua grilă de salarizare la care se lucrează în Ministerul Muncii va reuși să calmeze sindicaliștii, pentru ca proteste ulterioare să nu izbucnească în timpul guvernării lui Marcel Ciolacu.
Pentru a putea concretiza acest calendar al rocadei, oficialii ar fi încercat, prin emiterea ordonanței de urgență, stingerea, inclusiv la nivel de imagine, a grevei, fără a mai aștepta acordul sindicatelor, au menționat surse politice.
Ulterior depunerii mandatului de către actualul premier, numirea, audierea și depunerea jurământului noilor miniștri ar dura undeva la 3-4 zile, conform procedurii.
Surse din Coaliție au explicat pentru GÂNDUL că, deși Klaus Iohannis ar dori să aibă loc o schimbare de premier cât mai rapidă, iar luni, marți, să se definitiveze noul Guvern, social democrații nu ar intenționa să preia un mandat pe parcursul căruia să fie anunțate amânări de examene și proteste în mai multe domenii.
Tocmai de aceea, scenariul este extrem de volatil, dar joi ar urma să se clarifice când rămâne valabilă depunerea mandatului premierului.
O altă variantă luată în calcul de către social democrați ar fi preluarea postului de premier de către Marcel Ciolacu, după data de 15 iunie. Conform acestui calendar, Nicolae Ciucă și-ar depune mandatul chiar joi, 15 iunie, iar până pe 20 iunie ar urma să avem deja un nou guvern, susțin surse politice.
Atât în ipoteza acestui scenariu, cât și a primului, comasarea ministerelor ar urma să fie făcută după preluarea mandatului de către Marcel Ciolacu. UDMR ar rămâne la guvernare, ca partener de negociere de încredere al PSD.
Reducerea ministerelor s-ar realiza prin transformarea Ministerului Sportului în agenție, iar Ministerul Turismului ar trece sub coordonarea Ministerul Economiei, au mai menționat surse din Coaliție.
În ciuda discuțiilor actuale, conform experiențelor anterioare, negocierile pe funcții se vor derula până în ultima clipă, iar ele vor defini inclusiv arhitectura guvernamentală. Sursele GÂNDUL au menționat că, în astfel de situații, negocierile politice se duc până în ultima seară.
În acest context, negocieri politice au loc zilnic, iar acordul pe arhitectura finală a Guvernului și pe funcții ar urma să vină tot de la Klaus Iohannis. Deși președintele l-ar dori pe Nicolae Ciucă la Senat, partidul – și mai ales primarii liberali – ar pune presiune pe președintele PNL să rămână în Guvern și ulterior rocadei guvernamentale, susțin surse politice.
Când Marcel Ciolacu va prelua funcția de premier, locul său în Camera Deputaților ar putea fi luat de Daniel Suciu, deputat PSD de Bistrița, de liderul de grup al social democraților, Alfred Simonis sau de Simona Bucura-Oprescu, susținută de filiala Argeș.
În ceea ce privește Secretariatul General ar Guvernului, acesta va merge la PNL. Dintr-o listă actuală de trei variante posibile, Mircea Abrudean și-ar dori să preia postul lui Marian Neacșu, iar actualul secretar general al Guvernului ar putea deveni vicepremier sau șeful Cancelariei lui Marcel Ciolacu, au mai declarat surse din Coaliție.