Nicolae Ciucă: „Avem 118 şcoli care au fost evaluate cu RISC SEISMIC 1”. Premierul cere identificarea clădirilor construite în România de firmele implicate în construcțiile prăbușite în Turcia
This browser does not support the video element.
Premierul Nicolae Ciucă a cerut, miercuri, în şedinţa de Guvern, să se verifice dacă firmele implicate în construcţiile care s-au prăbuşit la cutremurul din Turcia au construit în România. Ciucă a precizat că 118 școli au fost evaluate cu risc seismic 1 și că a decis ca aceste unități școlare să intre imediat în reabilitare.
Șeful Guvernului a arătat că este nevoie ca standardele din domeniul construcţiilor, calitatea materialelor să fie revizuite.
„Ceea ce este important de subliniat, sensibil în momentul de faţă este domeniul infrastructurii şcolilor din Ministerul Educaţiei”, a spus premierul, afirmând că sunt deja în derulare proiecte la nivelul Ministerului Dezvoltării, prin CNI, pentru reabilitarea instituţiilor de învăţământ. „Avem 60 de şcoli (..) care se reabilitează printr-un program finanţat prin Banca Mondială, dar avem de asemenea 118 şcoli care au fost evaluate cu risc seismic 1. Am decis ca la nivelul grupului să se analizeze imediat modalitatea prin care aceşte şcoli cu risc seismic 1 să intre în reabilitare imediat, în funcţie de procedurile care sunt specifice”, a mai spus Ciucă.
Șeful Guvernului a spus că a cerut Ministerului Dezvoltării să identifice o modalitate prin care reabilitarea instituțiilor de învățământ să se realizeze într-un timp cât mai scurt. Totodată, premierul a precizat că este nevoie ca toate clădirile instituţionale şi clădirile private, cu locuinţe colective, să fie reevaluate şi incluse într-o bază de date foarte clară, transparentă pentru a putea prioritiza modul de intervenţie, precum şi lucrările de refacere şi consolidare a structurilor.
Grup interministerial pentru evaluarea problemelor în cazul unui seism major
Nicolae Ciucă a declarat că joi va fi creat un grup interministerial, pe care-l va conduce, care va avea ca prioritate identificarea problemelor pe care viitoare cutremure le-ar putea provoca, cât și identificarea de noi mecanisme de reacție în cazul unor catastrofe.
În acest context, Cseke Atilla, ministrul Dezvoltării, a precizat planurile și măsurile instituției pentru prevenirea seismelor. Acesta a explicat cum a fost schimbată legea privind procedura de evaluare și expertizare a clădirilor susceptibile de risc seismic, dar și în privința finanțării și a derulării a programelor de investiții de la bugetul de stat.
„Acest program de investiții din bugetul de stat are câteva noutăți importante: în primul rând, statul acordă o finanțare nerambursabilă tuturor proprietarilor, indiferent de forma de proprietate, pentru că principalul nostru mesaj și obiectiv este acela de a salva și de a ocroti viața persoanelor. În al doilea rând, am introdus în finanțare, în acest program, pe lângă blocurile de locuințe și clădirile publice și avem aici infrastructura critică a statului. În al treilea rând, este vorba de introducerea la finanțare și a clădirilor expertizate cu risc seismic 2, în condițiile în care până acum erau doar cele din de risc seismic 1.
În al doilea rând, am introdus în finanțare, în acest program, pe lângă blocurile de locuințe și clădirile publice și avem aici infrastructura critică a statului. În al treilea rând, este vorba de introducerea la finanțare și a clădirilor expertizate cu risc seismic 2, în condițiile în care până acum erau doar cele din de risc seismic 1”, a mai precizat ministrul.
Verificarea fimelor de construcții
Premierul a mai cerut și ca firmele implicate în construcțiile clădirilor care s-au prăbușit în urma cutremurului din Turcia să fie verificate pentru a se vedea dacă au construit în România.
„Am cerut ca, pe baza măsurilor luate în Turcia şi a companiilor care au fost identificate ca executând lucrări de construcţii în zona unde s-a produs cutremurul şi deja au fost nominalizate să se verifice dacă au construit în România şi în funcţie de rezultat să identificăm măsurile care pot fi luate la nivelul fiecărei instituţii în parte….Totodată, apreciez că e nevoie ca standardele din domeniul construcţiilor, calitatea materialelor din construcţii să fie revizuite, să fie reverificate şi să avem certitudinea că prin standardele pe care le impunem în aceste documente vom reuşi să avem conştiinţa că am luate toate măsurile astfel încât ceea ce e prevăzut în proiectele de construire să fie similare cu ceea ce se realizează în realitate”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Măsurile Ministerului Educației
Ministerul Educației a anunțat că la nivelul instituției au fost dispuse mai multe măsuri imediate privind limitarea riscului seismic în unitățile de învățământ.
„Potrivit legii, conducătorii instituțiilor publice vor dispune, până la data de 1 ianuarie 2025, începerea expertizării tehnice a clădirilor cu destinația unități sau instituții de învățământ construite înainte de anul 1978, pentru încadrarea acestora într-o clasă de risc seismic și pentru fundamentarea măsurilor de intervenție. Expertizele tehnice pentru încadrarea clădirilor și pentru fundamentarea măsurilor de intervenție vor fi încheiate până la data de 1 iunie 2026.”, a transmis instituția.