Nicolae Ciucă, despre reintroducerea serviciului MILITAR obligatoriu în România: „Este o chestiune absolut patriotică să putem să ne apărăm țara”
Președintele PNL, Nicolae Ciucă a vorbit la B1TV despre posibilitatea ca și în România, ca și în alte state europene, să se reintroducă stagiul militar obligatoriu pe fondul amenințărilor tot mai mari din partea Rusiei și în contextul extinderii războiului din Orientul Mijlociu.
Ciucă a explicat că, în acest moment, acest demers este extrem de dificil în contextul unei armate profesioniste deja existente.
„În momentul de față am văzut aceste discuții pentru că sunt mai multe țări care au adus în discuție problema reintroducerii serviciului militar obligatoriu.
La nivelul nostru este foarte greu de realizat un astfel de demers pentru că pe de o parte discutăm despre o armară profesionistă care are toate mecanismele, tot ceea ce înseamnă partea procedurală construită sau reconstruită pentru o armată profesionistă.
Doar din punct de vedere tehnic, logistic va fi foarte complicat să trecem la serviciul militar obligatoriu. Ideea care s-a venit din partea MApN de a discuta despre serviciul militar voluntar cred că este o idee foarte bună pentru că nefiind într-o situație care să genereze o decizie politică prin care să se reintroducă serviciu militar obligatoriu acești pași încă se pot face”, a declarat Nicolae Ciucă, la B1TV.
În schimb, Ciucă a susținut ideea de atragere a tinerilor în corpul rezerviștilor voluntari:
„Rezerva de personal militar reprezintă o temă pe care noi am adus-o în discuție de fiecare dată pentru că este constituită din militarii care au trecut în rezervă după ce și-au îndeplinit profesia de militari.
Discutăm despre o rezervă care nu mai e la prima tinerețe și nu mai este la fel de capabilă din punct de vedere fizic. Sigur, experiență profesional…eu sunt unul dintre ei, putem discuta despre experiența profesională și valoarea ei în astfel de situații dar din punctul de vedere a ceea ce se întâmplă în câmpul de luptă relevanța noastră este foarte scăzută. Avem nevoie ca această rezervă să fie întinerită.
Există deja un proiect prin care sunt încurajați tinerii să facă parte din corpul rezerviștilor voluntari, sunt programe de pregătire, sunt remunerați. Este o chestiune absolut patriotică pentru fiecare dintre noi să avem minimum de cunoștințe prin care dacă va fi nevoie să putem să ne apărăm țara”, a declarat Ciucă.
Rezerviștii Galați și Brăila, chemați la antrenamente militare
Județele Brăila și Galați nu au fost alese în mod întâmplător pentru a chema rezerviștii la antrenamente.
Scenariul invaziei ruse a României prin „Poarta Focșani” provoacă coșmaruri. În mai puțin de 24 de ore, Bucureștiul ar putea fi ocupat de ruși.
Strategii europeni se tem că acest scenariu s-ar putea adeveri dacă frontul din Donbas va ceda, Ucraina va capitula, iar în Republica Moldova ar veni la putere un regim pro-Kremlin.
„Poarta Focșani” provoacă coșmaruri. Rezerviștii României, chemați la datorie
Poarta Focșani este considerat cel mai vulnerabil punct din România, spun experții militari. Cuprinsă între Dunăre și Siret, cuprinzând patru județe (Vrancea, Galați, Brăila și Buzău), trupele ruse ar putea pătrunde în România din două direcții: dinspre gurile Dunării și Marea Neagră.
Orașele Tulcea, Galați și Brăila ar fi în prima linie în cazul debarcării dunărene a invadatorilor ruși. Trupele NATO ar trebui să intervină rapid pentru a oferi sprijin armatei române, care la ora actuală este alcătuită din 71.000 de militari activi și 55.000 de rezerviști.
Potrivit Digi24, în faza inițială, strategia de apărare ar necesita mobilizarea a 60.000 și 100.000 de militari, plus resurse considerabile (20 milioane de litri de păcură și 12.000 de tone de muniție).
Citește și:
Klaus Iohannis: Armata obligatorie în România nu este, deocamdată, în plan