Nicolae Ciucă, după anunțul OMV Petrom și Romgaz privind Neptun Deep: „România își va câștiga independența energetică într-un timp foarte scurt”

Publicat: 21 06. 2023, 12:56
Actualizat: 21 06. 2023, 13:00
Foto: Facebook

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a apreciat, miercuri, că România îşi va câştiga independenţa energetică într-un timp foarte scurt, după ce Romgaz şi OMV Petrom au anunțat că vor dezvolta perimetrul Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre.

Liderul PNL mai spune că producția internă a României se va dubla față de momentul actual, iar țara noastră va deveni cel mai mare producător de gaz din Uniunea Europeană.

„Ca urmare a măsurilor adoptate de executiv în ultimul an și jumătate, România își va câștiga independența energetică într-un timp foarte scurt: Romgaz și OMV Petrom au decis să dezvolte perimetrul Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre.

Când exploatarea va fi pe deplin operaționalizată, producția internă a României va fi dublă față de momentul actual, iar țara noastră va deveni cel mai mare producător de gaz din Uniunea Europeană”, explică Nicolae Ciucă.

Fostul premier apreciază că proiectul este rodul guvernării liberale și menționează că bugetul va câștiga din redevențe, din impozitul pe venitul suplimentar, din impozitul pe profit al companiilor și prin numărul de locuri de muncă create, care vor genera alte impozite.

„Acest proiect este rodul muncii guvernării liberale și a ministrului Energiei, Virgil Popescu. Enumăr doar câteva dintre cele mai importante momente care ne-au adus aici: abrogarea la finalul anului 2019 a OUG 114/2018, care amânase cu patru ani exploatarea gazelor și preluarea de către Romgaz a participației Exxon Mobil la perimetrul Neptun Deep, în mai 2022.

Tot în mai 2022, a fost modificată legea off-shore, care a permis extracția gazelor din Marea Neagră.

Chiar în această lună, a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor la gazoductul Tuzla-Podișor, prin care gazul va fi adus în sistemul național de transport.

Prin deschiderea exploatării, bugetul de stat câștigă din redevențe, din impozitul pe venitul suplimentar, din impozitul pe profit al companiilor și prin numărul de locuri de muncă create, care vor genera impozite. Mult mai important este faptul că România va deveni independentă energetic, iar ca exportator net de gaze naturale, vom asigura securitatea energetică în regiune”, a mai transmis Nicolae Ciucă.

CITEȘTE ȘI:

Șefii Transgaz, OMV Petrom și Romgaz au semnat contractul prin care concesionarii Neptun Deep își rezervă capacitate pe conducta din zona Tuzla