Președintele Senatului Nicolae Ciucă s-a întâlnit miercuri cu șefa Senatului din Canada, Raymonde Gagné, dar și cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Ciucă a spus că partea canadiană și-a manifestat interesul pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.
Liderul PNL a avut o întrevedere cu președintele Senatului canadian, Raymonde Gagné, cu care a convenit asupra cooperării biletare în domeniul energiei, în special în ceea ce privește energia nucleară. Canadienii ar vrea să se implice și în construcția mini-reactoarelor SMR de la Doicești, jud. Dâmbovița.
În domeniul energiei avem o colaborare de durată, cu perspective solide de creștere. Partea canadiană și-a manifestat deja interesul pentru proiectul de construire a reactoarelor 3 și 4 ale centralei atomo-electrice de la Cernavodă, dar și intenția de a se implica în dezvoltarea tehnologiei revoluționare a reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR), care se va cerceta în România, a declarat Nicolae Ciucă.
Totodată, Raymonde Gagné a mulțumit României pentru sprijinul energetic pe care l-a oferit și pe care îl oferă Republicii Moldova, în contextul agresiunii ruse în Ucraina.
Nu este singurul oficial cu care șeful Senatului de la București s-a întâlnit astăzi. Ciucă a discutat și cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, prezentă în țara noastră pentru a participa în calitate de invitată la Summitul Inițiativei celor Trei Mări.
Cei doi au discutat despre susținerea pe care România o acordă Moldovei, în vederea deschiderii negocierilor de aderare, iar Nicolae Ciucă i-a transmis felicitări pentru modul în care Chișinăul a implementat cele nouă recomandări ale Comisiei Europene.
Șeful Senatului a anunțat și noi poduri peste Prut care să lege teritoriul țării noastre de Republica Moldova, dar și preluarea de către Transgaz a activităților de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor din țara vecină. (detalii AICI)
Pe zona energetică, interconectarea cu România este deja o realitate, țara noastră având disponibilitatea și capacitatea de a furniza peste Prut atât gaze naturale, cât și electricitate. Transgaz va prelua – prin subsidiara sa moldoveană – activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport a gazelor naturale din țara vecină. Asigurarea securității energetice a Republicii Moldova în acest mod a fost un proiect pe care l-am susținut ca premier și pe care îl susțin și acum. De asemenea, în domeniul transporturilor, vor fi construite noi poduri peste Prut, care vor mări numărul de puncte de trecere a frontierei; astfel, legăturile dintre cele două țări se vor îmbunătăți considerabil, a precizat Nicolae Ciucă.
CITIȚI ȘI: