Nicolae Ciucă, la comemorarea masacrului de la TREZNEA: Trebuie să fim vigilenți în fața șovinismului, extremismului și revizionismului

Publicat: 09/09/2024, 14:02
Actualizat: 09/09/2024, 14:11

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a participat luni, la comemorarea a 84 de ani de la masacrul de la Treznea. În discursul său, Ciucă a subliniat necesitatea de a respinge extremismul, șovinismul și revizionismul, făcând referire la lecțiile învățate din istorie și la contextul actual geopolitic.

Comemorăm azi masacrul de la Treznea și ne rugăm pentru sufletele celor 93 de victime: 87 de români și șase evrei. Femei, bătrâni, tineri și copii – cu toții au căzut pradă urii în acea zi fatidică din 9 septembrie 1940. Astfel de zile sunt de doliu, de comemorare și de rugăciune, și asta facem aici, la Treznea: ne rugăm pentru atâția semeni de-ai noștri, nevinovați, care au pierit victime ale urii și fanatismului, a spus Nicolae Ciucă.

Liderul PNL a făcut o paralelă între atrocitățile din trecut și provocările actuale, cum ar fi războiul din Ucraina, subliniind că este esențial să învățăm din greșelile trecutului.

Cu doar 10 ani în urmă, credeam că astfel de atrocități nu mai pot fi posibile pe continentul nostru european. Înainte de 2014, credeam că sunt pagini întunecate ale istoriei și că toată lumea a învățat lecțiile trecutului. Vedem însă, chiar în aceste zile, ce tragedii se petrec lângă granițele noastre. Vedem încercările grele prin care trec vecinii noștri din Ucraina.

De aceea, astăzi, trebuie, cu atât mai mult, să fim atenți la învățămintele trecutului, să veghem ca răul să nu se mai dezlănțuie, a adăugat președintele Senatului.

Nicolae Ciucă a reamintit și contextul istoric al masacrului de la Treznea, legat de Dictatul de la Viena din 1940, prin care România a fost forțată să cedeze nordul Transilvaniei.

La rândul său, acest dictat, prin care România a fost forțată să cedeze nordul Transilvaniei, a fost o consecință a pactului teribil dintre Germania nazistă și Rusia sovietică. Cu un an înainte, la 23 august 1939, puterile totalitare și revizioniste ale vremii își împărțiseră restul Europei prin Pactul Ribbentrop-Molotov.

Atrocitățile de la Treznea, Ip și din alte localități ale Sălajului, partea Ardealului de Nord, cedat în urma Dictatului de la Viena, ne impun astăzi să respingem ferm orice revizionism. Să nu le găsim nicio scuză, niciun argument revizioniștilor, acelora care duc războaie pentru schimbarea granițelor Europei și, pe de altă parte, să veghem la întărirea democrațiilor în fața înțelegerilor dintre puterile totalitare, a punctat președintele Șenatului.

El a făcut apel la unitate și la promovarea valorilor democratice și creștine.

Chem toate forțele politice democratice ale României să respingem împreună extremismul, șovinismul și revizionismul, indiferent de ceea ce ne separă politic. Aceasta este datoria noastră de onoare, pentru viitorul copiilor noștri, pentru viitorul României. Să promovăm, prin fapte, valorile creștine, europene și democratice, pentru că sunt singurele care vindecă răni teribile precum Ip și Treznea, asigură pacea și creează condiții pentru înțelegere și bunăstare.

Aceasta-i România în care eu cred, România care și-a vindecat rănile trecutului și își cinstește înaintașii, România ancorată în prezent, generoasă, sigură pe ea, pregătită pentru viitor. România puternică și democratică, un pilon stabil, prosper pe flancul de est al comunității euroatlantice și un model pentru cei care tânjesc după democrație și libertate, a adăugat președintele Senatului.

CITEȘTE ȘI:

Nicolae Ciucă rămâne candidatul PNL la PREZIDENȚIALE: Mergem mai departe fără niciun fel de problemă

Nicolae CIUCĂ, la deschiderea anului şcolar la Sebeş: Sistemul educațional trebuie să se adapteze provocărilor societății moderne

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A muncit 104 zile, cu numai una de pauză, i-au cedat organele și a murit
EXCLUSIV | Dan Negru, amenințat cu moartea și luat la ”șuturi” în plină stradă! ”Vei...
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată...
Salariu de 8.000 de lei și 40 de zile de concediu - jobul care atrage...
Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure...
Kievul dezvoltă o bombă ghidată, cu aripi retractabile. „Ar putea lovi Rusia la fel de...
Monica Bîrlădeanu s-a integrat perfect în familia lui Gheorghiţă. Rolul de „mamă” îi vine mănuşă!
Un bebeluș de 23 de zile din Suceava a ajuns la spital cu mai multe...
Două tinere, ucise de același bărbat în Constanța. Una dintre ele, găsită sfâșiată de șacali,...
România intră sub cod galben de ploi! Harta zonelor vizate
Modificări la bursele școlare în anul 2024-2025. Ce documente sunt necesare și cine sunt elevii...
Adela Popescu trece printr-o criză de nervi și îl bate pe Radu Vâlcan, în fata...
Ești obligat să semnalizezi stânga în sensul giratoriu? Care e regula de semnalizare
Ce portofoliu ar putea primi România în Comisia Europeană
Cea mai POPULARĂ metodă de slăbit crește RISCUL de CANCER
Elena Udrea suferă cumplit. Alexandrov i-a rupt inima: O durere pe care n-o pot descrie...
UE schimbă regulile de circulație. Interdicția la care nimeni nu se aștepta
O femeie a vrut să meargă în camera fetiței sale, însă a încremenit de spaimă...
Și-a răpit copilul și a amenințat că îl omoară! Ireal de ce a recurs tatăl...
Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a...
Will Jennings, co-autorul piesei "My Heart Will Go On", a murit la vârsta de 80...
BANCUL ZILEI. Sultanul: - Eunuc, adu-mi nevasta cu numărul 80!
Virusurile blocate în ghețari s-au adaptat pentru a supraviețui condițiilor meteo extreme