26 iunie, Ziua Drapelului Naţional / Nicolae Ciucă: „Sub culorile tricolorului stau poveștile tuturor celor care au construit ROMÂNIA de astăzi”
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj, miercuri, de Ziua Drapelului, afirmând că „sub culorile tricolorului stau poveștile tuturor celor care au construit România de astăzi”.
„Sub culorile tricolorului stau poveștile tuturor celor care au construit România de astăzi. De Ziua Drapelului Național, celebrăm unul dintre simbolurile fundamentale ale poporului român – o mărturie a curajului, unității și solidarității noastre.
Indiferent că îl vedem la ceremoniile oficiale, la competițiile sportive sau în teatrele de operații militare, tricolorul ne face inimile să tresalte. Trebuie să îl onorăm și să îl slujim făcându-ne datoria față de patrie, oriunde în lume ne-am afla. Să ne angajăm să construim împreună un viitor mai bun, ghidați de culorile drapelului nostru și de valorile pe care le prețuim.
La mulți ani tricolorului nostru! La mulți ani, România!”, a transmis, miercuri, pe Facebook, Nicolae Ciucă.
26 iunie, Ziua Drapelului Naţional
România sărbătorește Ziua Drapelului Național, marcată anual pe 26 iunie conform Legii nr. 96/1998. Această zi omagiază drapelul tricolor al României, un simbol național de mare însemnătate, alături de stema, sigiliul, imnul „Deșteaptă-te, române” și Ziua Națională de 1 Decembrie, stabilit prin Articolul 12 din Constituția României din 2003.
Drapelul României, compus din culorile albastru, galben și roșu așezate vertical în ordinea specificată de la lance, este arborat permanent pe clădirile și în sediile autorităților și instituțiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituțiilor de învățământ și cultură, la punctele de trecere a frontierei și la aeroporturile cu trafic internațional. Este de asemenea prezent pe navele și ambarcațiunile sub pavilion românesc, și în cadrul misiunilor diplomatice și consulare ale României în străinătate.
Conform tradiției și uzanțelor internaționale, drapelul este arborat cu prilejul festivităților și ceremoniilor oficiale locale, naționale și internaționale, precum și la vizitele oficiale ale liderilor internaționali în România. Pe durata intonării imnului național, se impune respectul deplin, prin intonarea imnului sau păstrarea tăcerii.
Legea nr. 75/1994, completată prin Legea nr. 176/2023, specifică faptul că pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripții sau simboluri în afara celor aprobate oficial. De asemenea, drapelul Uniunii Europene și al NATO pot fi arborate alături de drapelul României.
Guvernul stabilește zilele de doliu național în care drapelul este arborat în bernă. De asemenea, pe teritoriul României, drapelele altor state pot fi arborate doar împreună cu drapelul național, respectând locul de onoare al acestuia.
Autoritățile publice și instituțiile statului organizează programe și manifestări cultural-educative, ceremonii militare și alte activități comemorative pentru a marca această zi. În capitale și municipiile reședință de județ, se desfășoară ceremoniale publice de înălțare a drapelului.