Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că România are un potențial agricol generos, având capacitatea de a produce un volum de alimente mai mare decât necesarul de hrană la nivel național.
El a făcut această declarație la Palatul Victoria, unde aprezidat reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, potrivit un comunicat al Guvernului.
În cadrul reuniunii s-a discutat despre securitatea alimentară și energetică, despre măsurile de sprijin pentru compensarea efectelor războiului asupra economiei și a populației, dar și despre revitalizarea industriei de apărare.
Potrivit comunicatului, premierul a subliniat că pentru România, la fel ca pentru celelalte state europene, securitatea alimentară este o preocupare permanentă.
„Ţara noastră dispune de un potenţial agricol generos şi are capabilitatea să producă un volum de alimente care depăşeşte necesarul de hrană la nivel naţional. Tocmai de aceea trebuie să folosim acest avantaj pentru a asigura atât necesarul de alimente pentru populaţie, dar şi ca resursă importantă pentru o dezvoltare economică durabilă”, a declarat Nicolae Ciucă.
În comunicat se arată că „Guvernul a adoptat deja măsuri importante pentru agricultori, un sprijin de 300 milioane de euro, microgranturi şi granturi pentru capital de lucru pentru fermierii români, şi stabilirea salariului minim în agricultură şi industria alimentară la 3.000 de lei brut”.
În comunicatul Executivului se mai arată că atât Guvernul, cât și operatorii din domeniul energiei, au acționat „cu prudenţă şi cu promptitudine, astfel încât furnizarea, transportul şi distribuţia de resurse energetice să nu aibă de suferit în mod excesiv”.
„Din punctul de vedere al suportabilităţii preţurilor aplicate la clienţii finali, Guvernul României a adoptat un cadru legislativ având drept scop plafonarea şi compensarea preţurilor finale pentru anumite categorii de consumatori finali de energie electrică şi de gaze naturale, astfel încât acestea să nu creeze dezechilibre majore între nevoia de consum şi puterea de cumpărare.
În perspectiva pregătirii următorului sezon rece, problema stringentă constă în asigurarea volumelor de gaze naturale necesare pentru procesul de înmagazinare din perioada de vară, precum şi asigurarea consumului curent de gaze naturale din perioada de iarnă, având în considerare posibilele limitări în aprovizionarea cu gaze naturale din Federaţia Rusă. În prezent, atât la nivelul autorităţilor, cât şi la nivelul furnizorilor, se depun eforturi susţinute pentru identificarea surselor şi a rutelor alternative de aprovizionare cu gaze naturale, astfel încât să se evite, în cea mai mare măsură posibilă, dezechilibrul dintre cerere şi ofertă în sezonul rece următor”, mai arată sursa citată.
Potrivit Guvernului, România are potențialul de a avea o situație mai bună decât alte state, dat fiind faptul că aproximativ o treime din petrol și 90% din necesarul de gaze naturale ale țării sunt acoperite din producția internă.