Prima pagină » Actualitate » Nicolae Ciucă: România primește bani pentru compensarea prețurilor la energie | VIDEO

Nicolae Ciucă: România primește bani pentru compensarea prețurilor la energie | VIDEO

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri că, la nivelul Uniunii Europene, Comisia Europeană a alocat 10% din fondurile de coeziune pentru combaterea fenomenului de sărăcie energetică.

Potrivit acestuia, este vorba despre aproximativ 40 de miliarde de euro, bani care vor fi folosiți pentru lupta împotriva crizei energetice.

„Avem o veste foarte bună de la Comisia Europeană, care a disponibilizat 10% din Fondurile de Coeziune, la nivelul întregii Uniuni discutăm de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani care vor fi alocați pentru sărăcia energetică, pentru asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri și desigur pentru susținerea cetățenilor vulnerabili”, a declarat premierul.

Boloș: Banii pot fi folosiți și pentru compensarea facturilor

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a explicat că acești bani de la Comisia Europeană pot fi utilizați inclusiv pentru compensarea facturilor.

„Așa cum s-a anunțat în cursul zilei de ieri, Comisia Europeană a luat această decizie de disponibilizare de 10% din fondurile politicii de coeziune, respectiv pentru acele fonduri care sunt sub risc de pierdere a banilor. Pentru România înseamnă 2,2 miliarde de euro și sunt 3 tipuri de măsuri care pot fi acordate, respectiv pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile în criza energetică, inclusiv pentru compensarea prețului la energie. De asemenea, a doua măsură posibilă va fi cea legată de granturile pentru capital de lucru ce urmează a fi acordate IMM-urilor, după modelul granturilor pentru capital de lucru pe care le-am avut în criza pandemică.  Al treilea tip de măsură este cel referitor la ocupare și crearea locurilor de muncă”, a spus ministrul.

Soluția oferită de Protecţia Consumatorilor pentru românii cu facturi uriaşe la energie electrică

Românii care primesc facturi uriașe la electricitate nu au nicio protecție din partea statului și sunt la mâna distribuitorului de energie. Protecția Consumatorilor a luat legătura cu Electrica Furnizare, dorind un răspuns pentru situația în care o persoană primește factura la energie electrică pe 4-5 luni.

Soluția ar fi ca românii să ceară plata eșalonată, explică ANPC. Și nici în acest caz nu au garanția că distribuitorul le va accepta cererea!

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele