Nicolae Ciucă și-a numit șef de cabinet o fostă consilieră militară din Ministerul Apărării Naționale, general-maior în rezervă. Ce avere are Paula Cristea
Cabinetul premierului este condus, începând de vineri, de un general-maior în rezervă, Paula Cristea, fost consilier militar în cadrul Ministerului Apărării Naționale în timpul mandatului lui Nicolae Ciucă.
„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, doamna Paula Cristea se numește în funcția de director de cabinet al prim-ministrului, cu rang de secretar de stat, în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului”, se arată în documentul datat și publicat vineri în Monitorul Oficial.
„Este greu să renunți la haina cea mai dragă din garderobă”
Conform documentelor publicate pe site-ul ministerului, Paula Cristea a avut funcția de consilier coordonator domeniu la Grupul consilierilor ministrului apărării naționale și s-a bucurat recent, în 17 decembrie, de o ceremonie de avansare în gradul de general-maior și trecerea ei în rezervă, ocazie cu care a ținut un discurs în care a făcut un scurt bilanț al celor 34 de ani ai săi de carieră militară.
„Este greu să te desparți de familie și de prieteni. Este greu să pleci din casa în care ai trăit în ultimii 17 ani. Este greu să renunți la haina cea mai dragă din garderobă și este imposibil să uiți vreodată că ești militar. Nu voi face o trecere în revistă a ceea ce am făcut în cei 34 de ani de când am îmbrăcat uniforma militară. Ar fi plictisitor pentru dumneavoastră și mult prea emoționant pentru mine. Aș spune doar că am plecat de la „murătură” în Școala Militară, am continuat cu „bibane” ca tânăr ofițer și am ajuns la „sistemul nervos central al Armatei” și, uitându-mă la colegii mei de Academie, prezenți aici, îmi dau seama că am fost o promoție de excepție a Academiei de Înalte Studii Militare”, a spus generalul-maior în rezervă în cadrul ceremoniei, conform unei postări publicate pe contul de Facebook al MApN.
„De la aviatori am învățat că avioanele te fac să vezi imensitatea posibilităților, de la profesori am învățat că trebuie să îmi exprim opinia sau punctul de vedere. Dar cel mai important lucru pe care l-am învățat, peste tot pe unde am trecut, este că atunci când oamenii dedicați și inteligenți își pun laolaltă creativitatea, realizează lucruri extraordinare”, spunea noua șefă de cabinet a premierului la jumătatea acestei luni.
Averea familiei de generali
În calitatea de consilier coordonator domeniu la Grupul consilierilor ministrului apărării naționale, conform declarației de avere completate în iunie 2021, Paula Cristea a avut un salariu anual de pete 170.000 de lei (14.166 lei pe lună, aproximativ, în medie), pe lângă contravaloarea normei de hrană și a echipamentului.
Are pe două autoturisme și un depozit bancar de 17.000 de lei, care apar și în declarația soțului, generalul de brigadă Ionel Cristea, locțiitorul comandantului Comandamentului Logistic Întrunit – care funcţionează în subordinea Statului Major al Apărării şi are ca principală misiune asigurarea sprijinului logistic a forţelor militare aflate pe teritoriul naţional, precum şi a trupelor aflate în teatrele de operaţii.
Generalul de brigadă Ionel Cristea a câștigat mai puțin din salariu decât soția sa, respectiv aproape 159.000 de lei, la care se adaugă, la fel ca în cazul soției, contravaloarea echipamentului, aproape 3.300 lei și a normei de hrabă, de peste 12.400 lei, pe an.
La fel ca în cazul soției, în declarație apare un credit, contractat în octombrie 2021, de 64.000 de lei. Cei doi dețin trei terenuri intravilan în comuna Bolintin Deal, unde au și o casă de locuit (120 metri pătrați utili), și un apartament de 32 de metri pătrați în București.
Salariului de la SGG
Conform listei funcțiilor care intră în categoria personalului plătit din fonduri publice din cadrul Aparatului de lucru al Guvernului pentru care Secretariatul General al Guvernului are calitatea de angajator la data de 30 septembrie 2021, cea mai recentă publicată de SGG, un director de cabinet cu rang de secretar de stat are un total de drepturi salariale, valoare brută, de 16.640 lei.
În plus, printre alte beneficii, funcționarii publici și personalul contractual din cadrul Aparatului de lucru al Guvernului pentru care Secretariatul General al Guvernului are calitatea de angajator beneficiază de indemnizația de hrană în cuantum de 346,66 lei/lună, brut, pentru un program normal de lucru, potrivit prevederilor legale.