VIDEO | Nicolae Ciucă: „Toate aceste măsuri compensatorii luate de Guvern trebuie să fie asigurate prin investiții”

Publicat: 09/02/2022, 20:42
Actualizat: 09/02/2022, 23:19

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat miercuri la Antena 3, că soluția pentru contracararea creșterii prețurilor o reprezintă investițiile, iar PNRR-ul este principala resursă care ne poate ajuta la dezvoltarea unui sistem energetic performant.

„Toate aceste elemente constituie aspecte pe care fiecare dintre noi, de la nivelul premierului până la ministerele de linie, le avem în vedere şi sunt în momentul de faţă în analiză, urmând ca în paralel cu analiza pe impactul preţurilor la energie şi gaze, cu măsurile pe care le vom lua pentru perioada de după 31 martie, să identificăm măsurile şi soluţiile care sunt la îndemâna Guvernului, astfel încât să putem să diminuăm efectele acestor scumpiri în lanţ şi efectele inflaţiei”, a afirmat Nicolae Ciucă, la Antena 3.

Prim-ministrul a precizat că pentru a putea susține politica măsurilor compensatorii care să ajute populația să treacă peste perioada dificila de iarnă este nevoie ca investițiile atât prin PNRR. cât și prin măsurile pe care Guvernul le are în vedere să conducă la consolidarea sistemului energetic prin modernizarea și punerea în funcțiune a surselor actuale și prin identificarea de surse noi de energie.

„Ceea ce aş dori să subliniez este faptul că, în acest moment, toate aceste măsuri compensatorii care pot fi luate de către Guvern trebuie să fie completate de ceea ce ar trebui să se deruleze atât prin PNRR, cât şi prin măsurile pe care Guvernul le are în vedere, asumându-şi o sumă importantă pentru investiţii de 88 de miliarde de lei, bani care trebuie să vină să sprijine atât consolidarea sistemului energetic, identificarea de surse noi de energie, punerea în funcţiune a unor componente care puteau să producă energie, şi aici cu toţii ştim de centrala de la Iernut care, din păcate, nu a putut să fie pornită la timp şi în momentul de faţă se găseşte în lista de priorităţi numărul 1 a Ministerului Energiei, având termen ca anul acesta centrala să poată să primească finanţarea necesară, să se clarifice practic impasul în care se găsesc, să se continue finanţarea şi finalizarea lucrărilor astfel încât să putem beneficia de încă 430 de MW.

De asemenea, sunt hidrocentrale care au deja lucrările finalizate în proporţie de 90%, peste 90%, altele 80%, şi aici avem de clarificat situaţia acestor hidrocentrale şi ele trebuie puse în funcţiune pentru că este nevoie de surse noi de energie”, a spus Ciucă.

Șeful Executivului pune accent pe nevoia de investiții în surse noi de energie -energie verde -fotovoltaică și eoliană și de asemenea energie nucleară şi energie produsă prin gaze.

„Totodată, nu trebuie să nu accentuăm faptul că este nevoie de surse noi, energia fotovoltaică face parte din pachetul de Green Deal şi se acordă foarte mare atenţie dezvoltării acestui tip de producere a energiei, energia eoliană şi nu în ultimul rând, beneficiind de taxonomia care a fost aprobată deja la nivelul Uniunii Europene, putem să continuăm dezvoltarea proiectelor pe energie nucleară şi energie produsă prin gaze”

Ca atare, partea aceasta de trecere la exploatare a resurselor de gaze în off-shore, concomitent cu angajarea în modernizarea Reactorului numărul 1 de la Centrala Nucleară Cernavodă, punerea în funcţiune a reactorului 3 şi de asemenea, o nouă abordare legată de reactoare mici de producere a energiei electrice se află pe agenda Guvernului şi ele trebuie să fie luate în calcul când vorbim de măsuri”, a spus el.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce spun procurorii britanici despre motivul pentru care românul a atacat și înjunghiat fetița de...
Schimbare RADICALĂ pentru Mihaela Borcea! Cum a apărut la plajă după problemele de sănătate. Ce...
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi...
Românii nu au dreptul la o moarte demnă. Medic: Ne trebuie testament medical. Pacient: Dumnezeu...
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în...
Se urează “la mulți ani” pe 15 august, de Sfânta Maria Mare? Explicațiile preotului
De ce ar fi înjunghiat-o Ioan Pintaru pe fetița de 11 ani din Anglia. Ce...
Ce pensie va încasa un român care a muncit 40 de ani cu carte de...
Ei sunt tinerii morţi în accidentul de pe Centura Drobetei. Dragoş se pregătea să devină...
Cutremurător! Au murit Dani și Dragoș! Sfârșit crunt pentru băieții de 18 ani
O adolescentă din Suceava și-a pus capăt zilelor de clanța ușii, după ce ar fi...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Polițiștii maghiari vânează mașinile cu numere românești? Pățania unui șofer din Cluj
Suspiciune de sabotaj la o baza militară germană. Unitatea de lângă Köln a fost închisă
SEMNAL găsit deasupra Pământului! Este ULUITOR ce au văzut
Mașinile interzise din 24 august. S-a decis în România: Interes național
Mare problemă la recalcularea pensiilor. Avertismentul care ar putea schimba tot
Momentul cu Dani și Mădălina de la Insula Iubirii, așa cum nu a putut fi...
Ireal ce au găsit polițiștii în mașina jandarmului care s-a împușcat în cap! Breaking news!
Cât a dat Gabriela Cristea pe un prânz pentru patru persoane în portul din Corfu....
Motivul pentru care Regele Charles al III-lea nu vine în România anul acesta
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-a costat 10.000 de euro atunci când soţia mea a fost...
Veste proastă despre planetele din Calea Lactee