Premierul Nicolae Ciucă se află într-o vizită oficială în Republica Moldova, unde a fost primit de președintele Maia Sandu.
Ciucă este însoțit în vizita oficială de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, precum şi de şeful Cancelariei, Mircea Abrudean.
În cadrul vizitei oficiale de la Chişinău, Nicolae Ciucă va avea întâlniri şi cu omologul său moldovean, Dorin Recean, precum şi cu şeful Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu.
De asemenea, el va avea, la sediul Mitropoliei Basarabiei, o întrevedere cu înalţii prelaţi de la Chişinău, informează Agerpres.
Premierul Ciucă a transmis că România va fi mereu alături de țara vecină, oricare ar fi problemele cu care aceasta se va confrunta, fie că este vorba despre probleme economice sau de securitate.
Într-un interviu acordat deschide.md, Ciucă a spus că relația dintre România și Republica Moldova este una specială pentru autoritățile de la București.
„România acţionează ca un partener de încredere, serios, deschis, transparent, dezinteresat în avantaje directe, dar interesat în soliditatea şi drumul european al Republicii Moldova. Am acţionat astfel şi atunci când preşedinte la Chişinău era Igor Dodon (fostul preşedinte prorus al R.Moldova – n.red.), care primea ajutoarele pe sub poduri, în spaţii improprii, cât mai marginale şi invizibile, clamând ajutorul venit din alte direcţii. Astăzi, acele momente sunt depăşite”, a declarat premierul.
Acesta a mai spus că că preşedintele Klaus Iohannis a acordat „o atenţie deosebită” relaţiei şi sprijinului pe care îl poate acorda Republicii Moldova şi colaborării cu omologul său Maia Sandu. „De asemenea, guvernele succesive pro-europene precum cel condus de domnul (Dorin) Recean au tot sprijinul nostru pentru drumul pe care şi l-au propus de apropiere şi integrare în Uniunea Europeană”, a adăugat el.
„România a făcut tot ceea ce putea, dincolo de orice reglementare curentă, pentru a fi alături de Republica Moldova. De la sprijinul acordat pentru refugiații găzduiți în stânga Prutului, la preluarea unei mari părți a lor direct în România, atunci când Republica Moldova nu a făcut față, la sprijinul financiar bugetar direct de 10 milioane de euro, la sprijinul cu produse energetice, gaz natural și energie electrică, lemn de foc, păcură, toate au sosit la Chișinău și au constituit un ajutor direct. Trebuie spus că am reușit într-o singură jumătate de zi să livrăm 80% din necesarul de curent electric al Republicii Moldova, atunci când au intervenit penele de curent și blocarea aprovizionării din cauza bombardării infrastructurii energetice critice de către Rusia.
Am contribuit și la Platformele de sprijin pentru Republica Moldova, una organizată chiar la București, pentru a obține fonduri de reechilibrare a bugetului. Am susținut constant cauza Republicii Moldova în fața oricărui partener extern. Nu există întâlnire în care tema Republicii Moldova să nu fie punct de agendă a mea sau a președintelui Klaus Iohannis sau a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu. Și lista foarte lungă poate continua, nu în ultimul rând cu cele 100 milioane de euro granturi pentru proiecte pe care le derulăm”, a mai spus Ciucă.